EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетът на ЕС влиза в пленарна зала

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът на ЕС влиза в пленарна зала

mail11:45 | 15.11.2013прегледи 912 коментарикоментари 0


Бюджетната комисия на Европейския парламент одобри дългосрочния бюджет на ЕС за 2014-2020 г. на заседание снощи в Брюксел. С 28 гласа „за” и 5 „против” евродепутатите приеха резултата от тригодишните преговори със страните членки, водени от Ивайло Калфин, Раймер Бьоге и Жан-Люк Дехане от името на Европейския парламент, съобщи офисът на българския евродепутат.

България ще получи 14.5 милиарда лева. Тези средства могат да се увеличат, ако се кандидатства успешно по фондове, управлявани централизирано като „Свързване на Европа”, за научни изследвания, за инструменти на Европейската инвестиционна банка и др., добави Калфин.

С гласуването снощи става възможно регламентът да влезе в пленарната зала, която се очаква да да го одобри следващата седмица в Страсбург. Въпреки положителния вот, депутатите от бюджетната комисия поставиха условие до вторник да получат повече яснота за групата на високо равнище, която по тяхно искане ще бъде създадена, за да изработи нова система за набиране на собствени приходи в европейския бюджет. От страните членки се очаква да дадат до вторник информация за календара, работните методи и председателя й. Ако това не се случи, точката ще бъде извадена от дневния ред на сесията.

Европейският съюз ще разполага с 960 млрд. евро за 2014-2020 г., което е по-малко от средствата в предходния бюджетен цикъл. Намалени са средствата по всички основни политики, но Европейският парламент успя да отстои въвеждането на механизъм за прехвърляне на средствата между различни програми и години, така че това да се усети по-слабо от получателите. Освен това през следващите 2 г. ще бъдат предсрочно изплатени 6 млрд. евро за младежка заетост и 400 млн. евро за иновации и стимули за малкия и среден бизнес, които да подпомогнат излизането на икономиките от кризата. През 2016 г. преговорите ще бъдат отворени отново, за да се актуализират приоритетите и финансирането на бюджета.

Ивайло Калфин е първият източноевропеец, комуто бяха поверени преговори по дългосрочното бюджетиране на ЕС.

За приемането на седемгодишния бюджет са нужни гласовете на половината от всички евродепутати, а не както е обичайно - на присъстващите.
 


Тагове: бюджет, ЕС, Калфин, ЕП
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg