EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетът на Бургас = 164 млн.лв.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът на Бургас = 164 млн.лв.

mail13:07 | 23.12.2015прегледи 2959 коментарикоментари 0


164 млн.лв. е рамката на бюджета на Община Бургас за 2016 година. Това каза при представянето на проектобюджета на Община Бургас за следващата година кметът Димитър Николов. Той уточни, че е възможно да бъде променена рамките, след провеждането на обществените обсъждания, които предстоят. Държавно делегираната субсидия е 69 580 000 лева. Акцент следващата година ще бъде благоустрояването на междублоковите пространства. Приоритетно се започва в к-с „Меден рудник”. Ще се благоустроят междублоковите пространства между блоковете 40, 41, 42, 43, 44, 46, 47, 48, 51, 52, 92, 93, 94, 95 и 96. „Стартирахме и се надяваме до началото на следващата година да приключим блоковете 53, 55, 56, 57, 59. Там живеят около 18 000 души”, допълни Николов. В най-големия комплекс ще започне реконструкцията и на пешеходния подлез на бул. „Захари Стоянов”. Ще се реконструира междублоковото пространство в зоните В с обслужващите улици, паркинги за над 80 автомобила, изцяло подновяване на настилките и тротоарите на прилежащите улици. Същото ще се случи и в зона Б. Благоустроява се и кв. „Възраждане” в участъка от ул. „Фотев”, „Самуил”, „Македония”, „Пробуда”, където живеят около 4 000 души. 
През следващата година започва реконструкцията на площад „Жени Патева”, ул. „Александър Батенберг” и историческото ядро на Морската градина в Бургас. Съвместно с Министерството на транспорта започва и изграждането на нов Морски и експо център Магазия и Морска гара. Община Бургас започва подготовка за кандидатстване по ОП „Развитие на селските райони”. При санирането на блоковете, акцентът ще е през 2016 година. „До момента имаме одобрени и подписани около 180 блока. Основно през 2016 година ще бъдат обявени търговете на всички”, допълни Николов. По неговите думи, първият саниран блок в Бургас, 27 в к-с „Славейков”, ще е готов началото на следващата година. В училищата „Св. Св. Кирил и Методий” и „Петко Росен” започва пилотно програмата на община Бургас за здравословно хранене на децата. Сред останалите обекти, предвидени за 2016 година, са реконструкцията на сградата на бившия интернат „А.Г. Коджакафалията”, нова детска градина „Чайка” в к-с „Меден рудник”, ще бъде завършена и въведена в експлоатация детската градина в село Маринка и детската ясла в кв. Сарафово. Ще бъдат заделени средства за проектиране на нова детска градина в кв. „Горно Езерово”. „Успяхме да защитим и чрез програмата на Министерството на образованието един доста сериозен инвестиционен пакет за подобряване на сградния фонд и реконструкция на професионалните кабинети и работилници на Механотехникума, Електротехникума, Гимнацията по туризъм, Строителния техникум, Търговската гимназия. По предложение на ръководствата на тези училища, където е възможно ще изградим и физкултурни салони”, обясни Николов. По неговите думи, тази година акцент ще бъде и модернизацията на училищните дворове на бургаските училища. „Започваме първо с „Елин Пелин”, „Св. Св. Кирил и Методий”, „Братя Миладинови” и „Васил Априлов”, обяви кметът. Община Бургас е осигурила половин милион лева за довършване на корпуса на Медицинския факултет към университет „Проф. д-р Асен Златаров”. Ще влезе в експлоатация новият здравен пункт в кв. „Крайморие”, който е в процес на довършване. Ще започне строителството на новото отделение по химиотерапия в двора на Комплексния онкологичен център – Бургас. Стартира изграждането на няколко социални центъра. Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за деца с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания ще бъде изграден в парка на вилна зона „Минерални бани”. Той е за деца до 18 години. През 2016 година ще се започне работа и по Дневен център за хора с ментални проблеми, който ще бъде изграден на мястото на бившия Отрезвител. С общинско финансиране и средства от НАТО започва строителството на Дневен център за деца в увреждания в Приморски парк. Център за жертви на сексуално насилие ще бъде изграден в двора на МБАЛ-Бургас. Предвижда се и изграждането на Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства. 
През 2016 г. ще започне строителството на новата градска библиотека на Бургас. Продължава модернизацията на Акве Калиде в района на Минерални бани с втори и трети етап. „Там сме в сериозно партньорство с министерство на културата, защото всички действия в тази зона подлежат на санкции и одобрение от тяхна страна”, допълни кметът Николов, който се надява проектът да не се бави. През следващата година проектът за интегриран градски транспорт на Бургас продължава с въвеждането на електронната билетна система, електронните табла на спирките и въвеждането в експлоатация на видеонаблюдението на територията на града, както и на новата бърза автобусна линия. „В началото на 2016 г. разчитам да се завърши кръстовището на „Трапезица”, каза още кметът Николов. Продължава строителството на пътен възел „Запад”. 
Започва изграждане на спортен комплекс в “Славейков” с покрит олимпийски басейн и футболно игрище. Продължава строителството на многофункционална зала „Арена Бургас”, като ще се разчита на помощта на държавата. 
Отделяме средства да проектирането на мултифункционален спортен комплекс в „Меден рудник“, който включва с две футболни игрища, едно за баскетбол, едно за волейбол, скейт, фитнес, детски открит басейн. 
Продължават строителните дейности на водните цикли в Черно море и Рудник, с изграждане на напорен тръбопровод за отвеждане на отпадни води до ПСОВ Ветрен. Стартират строително – монтажните дейности по II – ри етап на канализация в гр. Българово. Ще бъде изградена мрежа с обща дължина 12 981 м. На финален етап са водните цикли във Ветрен – Минерални бани – Банево, ще се финализира и канализацията в село Маринка.
Община Бургас продължава с работата по проекти, свързани с опазване на околната среда и водните пространства. След първите три мобилни станции за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци, които функционират в кв. Възраждане, ж.к. Лазур и централна градска част, в инвестиционната програма на Общината е предвидено изграждане още 6 такива, които да обслужват и останалите жилищни квартали.
Ще продължи изграждането на подземни контейнери за отпадъци.
Продължават дейностите по корекцията на река Отманлийска с изграждане на нов оточен канал и укрепването на крайбрежието Бургас – Сарафово, заради свлачищните процеси. През 2016- та г. ще бъдат завършени велоалеите до Сарафово, местността „Пода“, Минерални бани.
През новата година ще приключи цялостното укрепване и възстановяване на стенописите в храм „Св. св. Кирил и Методий“.


Тагове: Бургас, бюджет
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165