EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетът 2012 на ЕС одобрен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетът 2012 на ЕС одобрен

mail18:33 | 01.12.2011прегледи 595 коментарикоментари 0


Европейският парламент гласува днес финалния размер и  приоритетните области на бюджета на ЕС за 2012 г., следвайки  споразумението, постигнато между екипа за преговори на  парламента и на държавите членки от 18 ноември, съобщи  българската пресслужба на ЕП.

Приети парламентарни приоритети

В предложенията си ЕП постави основен акцент върху  постигането на растеж, иновациите, заетостта, граничния контрол, управлението на миграционните процеси и подкрепата на  демократичното развитие на Арабския свят. Тези приоритети бяха  подкрепени и от държавите членки във финалното споразумение.

Ограничено увеличаване на размера на плащанията

Увеличаването на размера на плащанията беше ограничено както бе предложено от страните членки. Комисията, Съветът и  Парламентът се ангажираха да направят преглед в течение на  следващата година, за да установят дали бюджетът е реалистичен  или ще се наложат промени, като държавите членки подписаха  декларация в тази връзка. Бюджетът за догодина възлиза на 129,1  милиарда евро (1,86 процента увеличение) в плащания и 147,2  милиарда евро (+3,8% процента) в поети финансови ангажименти.  Комисарят по бюджета Януш Левандовски приветства резултата  от преговорите и самоограниченията, наложени от институциите.  Той също предупреди за опасността нивото на договорените  плащания да се окаже прекалено ниско. "Трябва да помислим  сериозно върху годишната бюджетна процедура, особено в края на  многогодишната финансова рамка. На този етап имам доверие в  декларацията, подписана от държавите членки.", каза той.

Изследвания, свързани с ядрения синтез (ITER)

Споразумението включва и допълнителни 100 милиона евро за  финансирането на програмата ITER за изследвания, свързани с  ядрения синтез. Значително повече средства ще бъдат необходими  за да се покрият допълнителните разходи, свързани с проекта през идните години. Темата ще бъде дискутирана в бюджетната комисия  и с държавите членки в рамките на така наречените триалози.

Поправки в Бюджет 2011

Парламентът прие и споразумение по допълнителните финансови  нужди за 2011 г. Това се наложи, след като комисията се оказа в  невъзможност да изпълнява плащания по някои от политиките си.  Освен преразпределение между различни бюджетни линии, към  бюджета бяха добавени допълнително 200 милиона евро, за да могат да се възобновят плащанията към проектите свързани със  Социалния фонд и изследванията.

Очаква се в бюджетната комисия да бъде гласувано и ново  изменение на бюджета за 2011 г. То е насочено към покриване на  финансовите нужди на Фонда за солидарност на ЕС, свързани с
оказаната помощ на Испания и Италия за земетресенията в Лорка и  наводнението в област Венето, на обща стойност 38 милиона  евро.
 


Тагове: бюджет, ЕС, ЕП
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg