EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджетният дефицит на ЕС теоретично се свива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджетният дефицит на ЕС теоретично се свива

mail15:15 | 05.10.2010прегледи 456 коментарикоментари 0


Много от държавите- членки на Европейския съюз са принудени да свиват бюджетните дефицити, набъбнали в резултат на финансовата криза, с което заплашват да разклатят целия съюз, съобщава The Wall Street Journal.
“Никой не може да разбере защо подобна дисциплина не се прилага и към общия европейски бюджет,” заяви пред Европейския парламент британският министър на търговията Винс Кейбъл. „Има големи спънки по случая.”
Негодуванието около средствата на Брюксел всяка есен са толкова обичайни, колкото пожълтяването на листата. Тази есен битката ще е необичайно цветна, отбелязва изданието.
Ревизията на Европейската комисия на свръхнатоварения бюджет, която се трябва да бъде представена през следващите седмици, се очаква да нажежи страстите заради предлаганите нови европейски данъци като вариант за привличане на повече приходи. Основните играчи в законодателната система на ЕС отдавна са в конфликт около бюджет 2011 г.
Независимо от желанието на Великобритания, както и на други държави, свиването на сметката изглежда непосилна задача. „За голяма част от бюджета на ЕС ще е трудно да се намери начин за промяна на годишна основа,” коментира проф. Иън Бег от Лондонския икономически институт, занимаващ се с проучване на европейските финанси.
Това се дължи отчасти на факта, че голяма част от бюджета е формиран в седемгодишни рамки - текущата приключва през 2013 г. - което фиксира границите на разходите предварително. Европейският бюджет, също така, бързо нараства по отношение на ползите на държавите-членки. Кохезионните фондове правят бедните държави щастливи. Бюджетът за проучвания, който възлиза на над €8 млрд. ($11 млрд.) отива предимно за богатите държави в най - авторитетни университети. Милиарди се насочват към Белгия и Люксембург за подслоняване на повече европейски институции.
В относителни термини - разходите на ЕС са малки. Бюджетът за тази година е €141 млрд., или около 1 % от БВП на съюза. 27- те държави членки имат разходи от приблизително €6 трлн., което е 50 % от БВП за миналата година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg