EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Бюджет на съдебната власт за 2018

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет на съдебната власт за 2018

mail12:10 | 03.11.2017прегледи 9897 коментарикоментари 0


Бюджетът на съдебната власт е един от малкото въпроси, по които предишният състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) успяваше да е почти на едно мнение. Междувременно разминаванията с възгледите на Министерството на финансите (МФ) са значителни и по време на бюджетната процедура разликите между поискания от ВСС бюджет и предложения от МФ надминават 25 млн. лв., като най-голям разрив се наблюдава през 2014 г., когато разликата надвишава 100 млн. лв.

 Някои факти за бюджета на съдебната власт

По общи разходи за съдилищата в евро на глава от населението за 2015 г. сме към края на графиката сред страните от ЕС, което е логично, тъй като сме с едни от най-ниските доходи (след нас са само Естония, Литва, Румъния и Кипър);

Като отношение към БВП разходите за съдилищата у нас за 2015 г. са най-високи в ЕС, т.е. или сме най-щедри, или сме с най-неефективните съдилища, или и двете;

Бюджетът на съдебната система нараства всяка година за последните четири години, средно с над 7% годишно.

Бюджетът на съдебната власт като структура и размер определя в значителна степен възможностите на системата да изпълнява вменените ѝ функции. В условията на належащи реформи, обсъждани промени, ниско ниво на доверие на обществото и нарастващите очаквания за повишаване на качеството, бюджетът на съдебната власт е ключов елемент от почти всяка реформа, която се обсъжда.

Затова процесът по съставяне и приемане е изключително важен. Бюджетната процедура трябва да е ясна за всички заинтересовани страни, за да поражда доверие, и трябва да е разбираема за обществото като цяло, тъй като то е ползвател на услугата правораздаване и справедливост, а и плаща за тази услуга – директно и косвено.

 

Бюджет на съдебната власт (общо разходи, млн. лв.)

Източник: ИПИ на база данни на ВСС и МФ 

Бележка: * прогноза на ВСС от 2016 г., публикувана в Проект на бюджет на съдебната власт за 2017г. с доклад и приложения към него.

Още от анализа на ИПИ може да се види тук.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg