EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджет на ЕС 2022 г.: „Възстановяването е приоритет“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет на ЕС 2022 г.: „Възстановяването е приоритет“

mail16:09 | 04.11.2021прегледи 1620 коментарикоментари 0


След като депутатите одобриха позицията си за следващия бюджет на ЕС на 21 октомври, те започват преговори със Съвета за окончателния му вид. Разговаряхме с Карло Реслер (ЕНП, Хърватия) за нещата, на които Парламентът държи за 2022 г.

Кои са приоритетите на Парламента за бюджета за 2022 г.?

Главният приоритет е подкрепата за възстановяването от кризата, а също така и поставянето на основите на един по-устойчив Европейски съюз. Искаме да инвестираме в изграждането на жизнена икономика, да помогнем на малките и средните предприятия и да стимулираме заетостта, особено на младите хора.

Вторият приоритет е продължаването с цифровия и зеления преход. На трето място, искаме да изградим солиден съюз в здравната област. Искаме да се концентрираме конкретно върху по-младите поколения и децата. В тази област програмата „Еразъм +“ и Европейският корпус за солидарност са най-видимите примери, но в крайна сметка повечето наши програми пряко или непряко се фокусират върху младите хора.

Важно е да бъдем твърди и обединени в Парламента по тези теми, защото по този начин можем да се сдобием с по-добри резултати в преговорите със Съвета.

Как очаквате бюджетът да ускори възстановяването след пандемията?

След кризата трябва да бъдем амбициозни и да инвестираме. Това е основната идея. Практически това означава да инвестираме повече и да помогнем на най-силно засегнатите. В този контекст вярваме в оказването на ефективна подкрепа за малкия бизнес в цяла Европа. Това е нещо осезаемо.

Как бюджетът може да помогне за облекчаване на ситуацията в Афганистан, която се разви внезапно?

Опитваме се да направим това, като инвестираме повече в хуманитарна помощ. Това беше главната цел на едно от най-големите предложения за промени от Парламента. Всички институции са съгласни, че това са непредвидени обстоятелства и че светът се развива бързо, не можем да игнорираме всички тези промени.

Ще работим съвместно с Комисията и Съвета, за да намерим решение. Все още очакваме конкретно предложение от Комисията.

Тази година станахме свидетели на много неочаквани предизвикателства като настоящия ръст на цените на енергията, Афганистан и природни бедствия. Как се отразява това на бюджета на ЕС и нужно ли е да се заделят повече пари като резерв?

За ЕС е трудно, когато сме в пандемия и в най-голямата криза на нашето поколение. Това ни кара да осъзнаем, че трябва да развием своята устойчивост на кризи. Трябва да сме подготвени да действаме бързо, а това е невъзможно без адекватно финансиране.

В същото време се надяваме, че сме подготвили бюджет, който е направен за нуждите на всички: на различните поколения, региони и сектори. Знаем, че последствията от пандемията не са еднакви и затова беше важно да превърнем нашите политически приоритети в реални числа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg