EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджет 2013: по-малко ваучери за храна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет 2013: по-малко ваучери за храна

mail09:30 | 16.11.2012прегледи 843 коментарикоментари 0


Размерът на квотата за ваучери за храна ще намалее от 180 милиона лева през 2012 г. на 160 милиона лева за 2013 г. според приетия на първо четене Проектобюджет в Парламента. Въпреки че в официално представения Проектобюджет 2013 сумата, предвидена за ваучери за храна за работниците, беше 200 милиона лева, депутатите гласуваха за нейното съкращаване с цели 40 милиона. Очаква се това решение да доведе до вълна от недоволство сред работодатели и служители, тъй като новата квота е крайно недостатъчна за нуждите на пазара на ваучери в страната.
Квотата за 2012 г. беше изчерпана още в началото на месец септември тази година, като това предизвика тежка ситуация, в резултат на която над 345 000 служители и домакинства спряха да получават тези социални придобивки. Намаляването на квотата ще доведе до още по-ранното й изчерпване, което ще се случи най-вероятно в средата на идното лято, прогнозират специалистите.
„Редуцирането на квотата е нереалистично що се отнася до нивото на потребление на ваучери за храна и увеличеното им търсене с 30 % през 2012 г., достигайки днешните 240 милиона лева. Намаляването й няма да доведе до реални спестявания в държавния бюджет и ще засегне не само операторите на ваучерите за храна, но и всички заинтересовани страни - от компаниите до служителите”, каза Арно Мартена, Председател на Асоциацията на операторите на ваучери за храна в България. „Искането ни за повишаване размера на квотата кореспондира с легитимните претенции на работниците и профсъюзите. Съобразно пазара, системата се нуждае от 120 милиона лева допълнително, за да работи ефективно”, допълни още той.
[afvertise]Икономическите специалисти коментираха, че намаляването на квотата с 40 милиона лева ще доведе до ограничаване на покупателната способност на домакинствата с нови 40 милиона, което е немислимо в ситуацията на криза. В допълнение, с този свой ход държавата ще се лиши от възможността за изсветляване на част от сивия сектор, както и от данъчни приходи в държавния бюджет.
Напомняме, че Националният съвет за тристранно сътрудничество още през март 2010 г. включи ваучерната система и оптимизирането й сред важните антикризисни мерки и я определи като безспорно средство за реално нарастване на доходите на домакинствата. България от своя страна остава единствената държава, в която действа квотна система, което е напълно в разрез с принципите на свободния пазар.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg