EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджет 2013: Обсъждането продължава в МС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет 2013: Обсъждането продължава в МС

mail10:15 | 10.10.2012прегледи 552 коментарикоментари 0


На днешното заседание на Министерския съвет ще бъде обсъждан проектобюджет 2013. В основния финансов документ са заложени повече средства за социални разходи, образование и здравеопазване. Предвижда се пенсиите да бъдат увеличени с 9,3% от първи април. Заплатите на военните - с 9%, а на учителите - с 5%. Обезщетенията за майчинство и безработица остават непроменени. Повече пари ще получат вътрешното и военното министерство заради по-високите осигурителни вноски, които ще трябва да покриват от догодина. За работещите в секторите отбрана и сигурност осигурителната вноска за фонд "Пенсии" се увеличава с 20%. В съдебната система повече пари са предвидени единствено за Инспектората към ВСС. Държавните ведомства ще могат да увеличават месечните възнаграждения на служителите си, само ако имат собствени резерви за сметка на съкращения и на преструктуриране на звената и на разходите. 790 млн. лв. са предвидени за социални разходи за следващата година. Парите ще са от по-високи данъчни приходи в хазната, обобщава БНР.

Вчера социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество се запознаха с предложения проект на Закон за държавния бюджет на Република България за 2013 г. Те направиха своите предложения за корекции и промени, съобщи пресцентърът на Министерски съвет. В хода на дискусиите стана ясно, че в рамките на бюджетната процедура ще бъдат обсъдени възможностите за осигуряване на допълнителни приходи и съответно за увеличаване на разходната част на бюджета. На своето заседание социално-икономическите партньори обсъдиха също и предложенията за промени в данъчното законодателство, чиято цел е да се улесни плащането на данъчни задължения.
В рамките на заседанието се проведе дискусия и по предложението за увеличаване на минималната работна заплата за страната от началото на следващата година от 290 лв. на 310 лв. Социално-икономическите партньори подкрепиха проекта на постановление на Министерския съвет за определяне на нов, по-висок размер на линията на бедността за следващата година, която ще достигне 241 лева.
Социално-икономическите партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество подкрепиха предложенията за промени в четири наредби, които са в съответствие с измененията на Закона за защита от дискриминация и Кодекса за социално осигуряване и въвеждат изискванията на Директива 2010/41/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 7 юли 2010 г. за прилагане на принципа на равно третиране на мъжете и жените, които извършват дейности в качеството на самостоятелно заети лица.
Изменения бяха одобрени в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, Наредбата за осигурителните каси, Наредбата за изчисляване и изплащане на паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване и Наредбата за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица, българските граждани на работа в чужбина и морските лица.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4163