EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бюджет 2010 дава възможност на бизнеса да работи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бюджет 2010 дава възможност на бизнеса да работи

mail17:11 | 07.10.2009прегледи 672 коментарикоментари 0


На следващото заседание на Министерския съвет ще бъде обсъден проектът на бюджета за 2010 г. Обсъждане ще има и в тристранната комисия, като след това проектът ще бъде внесен в Народното събрание. Това каза пред журналисти днес вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след заседанието на правителството.
Заложеният акциз за цигарите за 2010 г. е 76 евро на 1000 къса, каза вицепремиерът. Предложенията за промени на данъците и акцизите днес са публикувани в сайта на Министерството на финансите, допълни той.
Данъците не се увеличават - включително ДДС,  данък "Печалба" и данък "Сгради", и това ще позволи на бизнеса да запази работни места, посочи Дянков.
На 15 юни може да има допълнително разглеждане на бюджета, добави той. Ако има сигнали за излизане от кризата, ще може да се увеличат някои от разходите, посочи вицепремиерът. Той уточни, че бюджетният закон позволява такава процедура.
В някои части на европейската икономика вече има положителни сигнали и се надяваме в средата на пролетта да можем за говорим да увеличаване на разходите, каза Дянков. Бюджетът ще бъде балансиран, допълни той.
Трябва да запазим добрата бюджетна политика и една от най-добре работещите институции - валутният борд, заяви Дянков.
С тази фискална политика ще дадем голяма заявка за влизане в ЕРМ-2 и за приемането на еврото, каза той.
В бюджета за 2010 г. е заложен "буфер" от 10 процента, но ако стигнем до балансиран бюджет, няма да използваме този "буфер", за разлика от 2009 година, добави той. Ако няма промени в икономическата ситуация, бюджетът ще важи за цялата година, но ако видим, че влизат повече приходи в НАП и има увеличаване на износа, ще можем да си позволим повече разходи. Засега в бюджета е заложен спад на БВП с 2 процента, допълни Дянков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg