EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бъчварова: ”Стига вече!” + Нелепата декларация на КРИБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъчварова: ”Стига вече!” + Нелепата декларация на КРИБ

mail06:28 | 14.01.2016прегледи 2509 коментарикоментари 0


След острите нападките във вторник на премиера Борисов към КРИБ, която поиска оставката на министър Бъчварова, часове по-късно излезе съобщение за спешна среща между четирите национално представителни работодателски организации (НПРО) - АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и други. След нея излезе ново предупреждение към кабинета от страна на тези организации. Те обвиняват правителството, че не е изпълнило поетите през лятото и есента на миналата година ангажименти за реформи в енергетиката. Работодателите отбелязват, че управляващите не са предоставили: Правителствен проект на Пътна карта за реформи в енергетиката; Пълен анализ на изграждането и дейността на; Решение относно включване на добавка „Задължение към обществото“ и към цените на ел. енергията за износ за страни, нечленуващи в ЕС; Анализ на методологията за ценообразуване, използвана от КЕВР и систематизиране на необходимата промяна в методиката и законодателството. Все пак те признават, че е изпълнена само една от предложените от НПРО мерки - забраната за изкупуване по преференциални цени на ел. енергия от биомаса от обекти, въведени в експлоатация след 1.1.2016 г. Участниците в срещата предупреждават за бъдещи съвместни действия, без да се уточнява дали това включва и протести.

Неучаквано остра обаче беше реакцията на министър Бъчварова, часове след като се завърна от Китай по повод нападките към МВР от страна на КРИБ:

 „По отношение на декларацията на КРИБ мисля, че по-нелепа декларация отдавна не сме срещали. Очевидно няма достатъчно добро познаване за работата на МВР и отговорностите на министъра. Бизнесмените не са специална привигирована група за МВР. Ако аз трябва да определя приоритетните групи няма да са тези, които почиват по 15-20 дни извън България. Отговорностите на МВР са към всички граждани. Проблемите на българския бизнес се коренят в неговия генезис и историята в последните 25-30 години. В признатия факт за нелоялната конкуренция и невъзможността на съдебната система да се справи с проблемите. Досега не съм чула становище по този въпрос. Стига вече, време е да се отнасяме сериозно с МВР ако искаме то да работи и да има резултат. Още едно нелепо обвинение-реформите на МВР щели да увеличат администрацията. Реформите са на моят компютър как можеш да коментираш нещо, което не си видял. Никой не иска МВР да се върне в стария си образ на облечен в черно милиционер.  Докато аз съм министър няма да позволява друг освен легитимното ръководство да управлява МВР. Това не подлежи на коментар. По повод на коментарите от последните дни - стига вече. Казвам го на всички коментатори, които смятат, че МВР е нещо като българският футбол - всеки може да се произнася. Казвам го на всички бизнесмени, които правят декларации, казвам го на всички бивши служители, които сега са специалисти по национална сигурност, но получили си 20-те заплати обезщетение, очевидно не могат да се разделят с МВР. Всичко това създава една среда, която изключително много пречи на работата на МВР. Не съм съгласна и няма да позволя на МВР да бъде боксова круша за всеки, който реши, че оттам може да изразява емоциите си, задоволява интересите си или да влиза в новините тогава, когато няма какво да каже. Не искам МВР да бъде използвано и от хора, които пребивават в журналистиката. Хора, които използват работата или ползи свързани с МВР, за да си пълнят програмите и страниците. Въпрос на отговорност и гражданско разбиране е сериозното отношение към МВР и към усилията то да работи по-добре в интерес на гражданите. Оценката ми за всички коментари по отношение на МВР и всички коментари по отношението на работата му е, че са непрофесионални, тази критика е към хората, които са били в системата, недостатъчно добре информирани за същността на институцията и нейната работа, недобронамерени, повечето от случаите са преднамерени. Това, което няма да допусна е създаване на среда, която демотивира служителите на МВР - от една година или малко по-малко има непрекъснато атаки от различни страни към служителите и работа им, разрушаване на МВР чрез дискредитиране в опит или да се яхне или да се използва в една или друга степен.

Да, последните две убийства в столицата са изключително неприятни и всяко едно от тях е доста тревожно, става дума за човешки живот, но да се генерализира този проблем по истеричен начин означава преднамерена кампания към МВР и съвсем реални пречки пред работата на служителите на министерството. Това, което ме тревожи най-много е липсата на резултата по убийството на 16 - годишния Георги в Борисовата градина в столицата. Нямаме резултат, с който може да се похвалим, страхотна работа е свършена и продължаваме да работим.

 

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg