EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бързата мода замърсява Африка

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бързата мода замърсява Африка

mail14:05 | 26.08.2021прегледи 859 коментарикоментари 0


Глобалните марки за бърза мода допринасят за замърсяване, което обагря африканските реки в синьо и прави водите им толкова алкални, колкото белината. Това се посочва в доклад на организацията за управление на водните ресурси Уотър уитнис интернешънълс(Water Witness International's - WWI), цитирана от Ройтерс и БТА.

Докладът представя замърсените реки в южноафриканските страни Лесото и Танзания, за да очертае рисковете, произтичащи от тенденцията все повече световни марки да прехвърлят производството на облекло към подизпълнители в Африка, привлечени от по-ниското заплащане на труда и данъчните стимули.

Глобалните марки могат да наложат по-добри практики, но досега присъствието им в Африка не е допринесло много да се спре замърсяването на реките, нито дори да се осигури достатъчно вода и канализация за персонала на заводите, каза директорът на организацията и автор на доклада Ник Хепуорт.

От друга страна, бързата мода (бизнес модел, основаващ се на възпроизвеждане на тенденции от висшата мода и масовото им производство на ниска цена - бел. ред) може да е сила за промяна, посочва той, но марките и инвеститорите трябва да застанат начело на този процес.

В Лесото експертите са открили река, видимо замърсена със синя боя за джинсови облекла. Пробите, взети от танзанийската река Мисимбази в Дар ес-Салаам, която е близо до текстилна фабрика, имат водороден показател пе ха (pH) 12, колкото и белината. От доклада става ясно, че водите се използват от местните общности и за пране, напояване и други дейности.

Докладът идентифицира 50 международни марки, които произвеждат или са произвеждали облеклото си от африканските страни, включително Зара (Zara - на испански Сара) на Индитекс (Inditex), АСОС (ASOS) и Ейч енд Ем (H&M), но не обвързва замърсяването конкретно с никоя от веригите за доставки на компаниите.

Зара не коментира информацията. АСОС и Ейч енд Ем потвърдиха, че получават стоки от Африка, но посочиха, че имат редица инициативи за устойчивост и отстраняване на рисковете за водните ресурси.

"Модните марки могат да произвеждат екологично устойчиво облекло и потребителският натиск изигра ключова роля, за да ги насърчи да правят повече в тази насока", казва Катрина Чарлз, експерт за безопасността и качеството на водните ресурси в Оксфордския университет, която е работила с правителствата в Африка и Азия.

Текстилният сектор предлага възможности за африканските страни, включително растеж и работни места. Това обаче няма да бъде достатъчно, ако не се осигури правилно управление на замърсяването и подходящи условия на работа, добави тя.

Балансът за превръщането на текстилната индустрия в сила, носеща добро на Африка, е много деликатен, отбеляза ескпертката от Оксфордския университет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg