EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бърз интернет в пограничните райони и селата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бърз интернет в пограничните райони и селата

mail15:10 | 21.04.2015прегледи 657 коментарикоментари 0


Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е инициатор на подготовката на проект за свързване на оптичната телекомуникационна инфраструктура на България, Румъния и Сърбия. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на кръгла маса на тема: "Единен цифров пазар чрез е-управление и дигитално предприемачество“. Развитието на информационните технологии ще даде тласък на икономиката в Северозападния регион, добави министър Московски. Той обясни, че ръководството на МТИТС е провело серия от срещи, както с представители на Сърбия и Румъния, така и на Европейската комисия, за да ускори работата по инициативата.

България подкрепя усилията Европейската комисия да премахне бариерите пред общия цифров пазар. Сред проектите, с които страната дава своя принос, е изграждането на мрежи за достъп до високоскоростен Интернет в отдалечени райони на страната с финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие“. Тази инфраструктура ще обхване 29 общински центъра, обществените институции и училищата.

Друг важен проект е Законът за електронна идентификация, каза министърът. По думите му, през следващата седмица, проектът ще бъде изпращан за съгласуване в министерствата и ведомствата, които ще го прилагат. Преди дни приключи общественото обсъждане, което даде „зелена светлина“ на проекта.

Форумът бе организиран от Българската асоциация по информационни технологии /БАИТ/ и евродепутата Ева Паунова. В първия дискусионен панел участваха заместник-председателят на Европейската комисия и комисар за единния цифров пазар Андрус Ансип, министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Томислав Дончев.

Не само не сме се отказали, но и още повече ще ускорим изграждането на електронното управление, заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на кръглата маса. Той даде пример с въвеждането на камери при проверките на КАТ, каквато практика има и в Естония. „В момента го правим и в митниците“, каза Борисов. „Ако се върнем във времето, ще ни е много яд, много правителства за това, което сме правили, защото всъщност сме похарчили общо сигурно повече пари отколкото Естония. Имаме карти, компютри, изградена електронна система във всяко министерство. И въпреки всичко забелязвам министри да ходят с хартии“, отбеляза премиерът.

„Това, че сме на първо място по фиксирания широколентов интернет, ни прави горди. Работим активно и сме заделили десетки милиони това да се случи и в селата. Защото когато искаме да развиваме селско стопанство, фермерство, когато искаме да социализираме и селата, бизнесът, който ще отиде там, трябва да има тези възможности, които имат и в големия град“, подчерта министър-председателят. По думите му е важно и в парковете да има безжичен интернет, който хората да могат да използват. „България има много добри ИТ специалисти. Голямата ни радост е, че много от тях, които работеха на запад, вече се връщат на работа в България. Тук виждам огромна възможност“, добави Борисов. Той изтъкна също така, че при всички ремонти, които се правят сега, се залагат тръби и оптични кабели за широколентов интернет, което ще намали със 70% последващи разходи.

„Убеден съм, че ще направим доста в електронното управление“, каза премиерът в заключение, като акцентира върху електронния подпис и също така и върху електронното гласуване, което ще помогне на нашите сънародници, които сега се редят с часове, за да дадат своя глас.

Ева Паунова определи участието на политици от толкова високо ниво на конференцията като свидетелство за ангажимента на българското правителство и институции електронното управление да се случи в България в най-кратки срокове. Вицепремиерът Дончев коментира, че безспорно най-бързи са дигиталните магистрали и че дигиталният дневен ред не може да бъде приет като модернистичен каприз.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg