EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Бърз влак между Тел Авив и Йерусалим

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бърз влак между Тел Авив и Йерусалим

mail10:34 | 28.09.2018прегледи 767 коментарикоментари 0


Бърз влак свързва Тел Авив с Йерусалим. Новата железопътна линия заработи частично след забавяне от около десетилетие, предаде Франс прес.

Част от пътниците на новата гара в Йерусалим бяха там единствено, за да се възползват от възможността да пътуват в двете посоки (21 минути във всяка посока) към международното летище Бен Гурион, близо до Тел Авив. Те използваха ескалаторите, за да слязат на 80 метра под земята.

"Чакахме тази мрежа над 10 години", каза с радост 71-годишният Ричард Елкайм, придружен от съпругата си и и трима от внуците им. 

Новата железопътна линия все още не работи изцяло, но когато това стане, Йерусалим и Тел Авив ще бъдат на половин час разстояние, като влакът ще се движи със 160 километра в час. 

Това е истинска благодат за многото израелци, които прекосяват редовно 70-те километра, разделящи двата града, в които е съсредоточена основната икономическа и политическа дейност на страната.

До този момент Йерусалим и Тел Авив бяха свързани с криволичеща жп линия, следваща маршрута на старата линия от времето на британското управление и пътуването отнемаше поне час и половина с влак.

Първоначално жп линията трябваше да влезе в експлоатация през 2008 година, но строителството й под израелско ръководство в партньорство с китайски, италиански и руски компании закъсня значително. 

В проекта участваха също канадската компания Бомбардие (Bombardier), испанската Семи (Semi) и френската Алстом (Alstom).

Новата линия, чието строителство е на стойност 6,5 милиарда шекела (1,5 милиарда евро), се оценява като инженерен подвиг.

Навлизайки в полупланинския релеф, който обгражда Йерусалим, линията ще обхваща 40 километра тунели и 8 моста. 

През първите три месеца след началото на пилотната програма пътниците (по 400 във влак на този етап) ще пътуват безплатно, като във всяка посока ще движат по два влака на час. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху и министърът на транспорта и сигурността по пътищата Израел Кац откриха тържествено линията миналата седмица и Нетаняху нарече събитието "исторически ден".

Част от линията е подложена на политически критики, тъй като преминава през Западния бряг - палестинска територия, която е окупирана от израелската армия от 50 години.

Генералният секретар на организацията за освобождение на Палестина Саеб Еракат окачестви влака като израз на "желанието на Израел да превърне окупацията в анексиране, като използва по незаконен начин окупираните палестински територии".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg