EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Българско сирене на форум в Италия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българско сирене на форум в Италия

mail13:32 | 19.08.2015прегледи 1425 коментарикоментари 0


Cheese – международно събитие посветено на млякото и неговите форми и продукти, което ще се състои от 18 до 21 септември в Бра, (Италия) – и в което ще участват стотици производители от Италия и света. Улиците на центъра на града ще посрещнат разнообразни продукти от над 60 президиума Solw Food: сирена, както и животински раси, хлябове, зърнени храни, мед и конфитюри.
Президиумите – Slow Food Presidia са проекти, които подкрепят малките традиционни производства, които са пред риск от изчезване, защитавайки уникални райони и екосистеми, възстановявайки стари занаяти и техники на производство, спасяват породи от изчезване, видове зеленчуци и плодове. На Cheese продуктите на президиумите ще бъдат представени с разказващ етикет, една система на етикетиране, която разказва произхода, метода на производство и органолептичните качества.
От години Slow Food се ангажира да подпомага мандраджии и овцевъдци, които с тяхната страст и усърдие устояват на омологацията и на стандартизацията на вкусовете, и Cheese е възможност те да бъдат насърчени. На пазара посетителите ще могат да открият невероятно разнообразие от сирени продукти от много страни от света: от Африка до Пиренеите и Алпите и пасищата на Северна Европа.
Балкани и Източна Европа
Традиционното производство на сирена от сурово мляко е поставена в опасност в страните, които са се присъединили отскоро към Европейския Съюз, където регионалните и националните контролни органи не признават гъвкавостта на европейската норматива по хигиена и сигурност на храните и налагат строги мерки.
Ще пристигнат на Cheese от България президиумът на сирената приготвени от мляко от каракачанска овца, порода овца на изчезване – съществуват 400 овце в планината Пирин, и Зелено сирене от Черни Вит едно от малкото подправени сирена в света, което Slow Food се опитва да съхрани благодарение на пет производителя от президиума.
От Румъния сиренето Branza de Burduf, произведено по склоновете на планината Бучедж измежду най–високите на Карпатите.
От Полша Oscypek от планините Татра където живее народа на Батца, едно особено овцевъдно малцинство.
Европа
В много страни европейската законодателна норматива относно хигиената и сигурността на хранителните продукти представлява голяма пречка за малките производители, които играят важна роля за екологичното развитие и опазването на природата в земеделските зони.
В англосаксонските страни законодателството, което засяга производството на продукти от сурово мляко затруднява силно занаятчийските производители, вкусовете, традициите и опазването на биологичното разнообразие.
Обединеното Кралство и Ирландия ще бъдат представени на Cheese от занаятчийското Artisan Somerset Cheddar Presidium и от Irish Raw Milk Cheeses Presidium, (ирландски сирена от сурово мляко), които обединяват 10 традиционни мандри, които работят с различни стилове и техники, но с общата цел да произвеждат сирена с високо качество използвайки сурово мляко.
В Холандия традиционните производители на сирене са под властта на посредници, които препродават техните сирена без да обозначат произхода. На Cheese посетителите ще могат да опитат Aged artisanal Gouda, сирене произведено от три фермери от мляко на кравите Fresian-Holstein и престояло две–три години в дървени сандъци.
От Белгия на Cheese ще участват последните два производителя на Raw-milk Herve, сирене от сурово мляко със мека консистенция и измита кора, които са заплашени от строгите правила и изисквания на Националната санитарна агенция по сигурността на храните.
В Северна Европа президиумите Slow Food са създадени със специфичната задача да защитят животински раси, които са добре приспособени към студения и суров климат.
От Норвегия на Cheese ще пристигне Sognefjord artisan Geitost, карамелизирано кафяво сирене, символ на упоритостта на норвежките култиватори, които се противопоставят на законите налагащи главно индустриалното производство.
Новост тази година ще бъде участието на Skyr Presidium от Исландия, създаден с цел да съхрани и да поощри използването на античната рецепта за сиренето skyr, прясно сирене произведено от кисело мляко. Президиумът подпомага и защитава малките производители и местните овцевъдци, въвличайки ги в ново и алтернативно развитие на исландската земеделска икономия.
Баската област на Франция ще бъде представена от четири от техните традиционни продукти: сирена от планината Ирати, където все още съществува традицията стадата да се местят да пасат в планината през лятото; овчарските сирена от трите долини на Bearn, във френската част на Пиренеите; антични сортове череши от Itxassou и ябълки подходящи за производството на ябълково вино.
От швейцарските Алпи ще присъстват президиумите на Vacherin fribourgeois от сурово мляко, Emmentaler и Sbrinz.
От Италия ще присъстват 19 президиума от планината. От тях ще посочим два участващи на събитието за първи път тази година: Pecora frabosana от Пиемонте и Capra orobica от Ломбардия. Общо Италия ще бъде представена от 27 президиума: голяма разнообразие от сирена произведени в Пиемонте, Ломбардия, Емилия Романя, Венето, Трентино Алто Адидже, Лацио, Базиликата, Фриули Венеция Джулия, Калабрия, Пулия, Кампаня, Сицилия и Сардения.
Африка
В Африка производството на сирене се различава от европейското: климатичните промени предизвикват огромни проблеми на пасищата, губи се обичая да се доят козите и хигиенно–санитарните условия представляват важен проблем.
Между тарабите на президиумите на Cheese, ще бъде отделено специално място което да демонстрира биоразнообразието в Африка. Тук ще бъде възможно да се открие ръчноизработен сапун от етиопските овчари карраю, направено от мляко от камила от президиума Slow Food, имайки се предвид невъзможността да бъде пренесено камилско мляко в Италия. Посетителите на Cheese ще влязат в контакт и с други президиуми Slow Food и някои общности произхождащи от Кения, Южна Африка, Кабо Верде, и др.
Покот, етническа група овцевъдци от западна Кения ще предложат дегустации на Кисело мляко с пепел, президиум Slow Food. За да бъде произведено това кисело мляко, млякото се изсипва в дълги, тесни съдове направени от тикви сорт gourd, оставя се да престои поне три дни и накрая се смесва с пепел придобита от едно местно дърво, cromwo, познато с неговите дизинфекционни качества.
От Южна Африка ще присъстват производители от Президиума на южноафриканските сирена от сурово мляко. За тях Cheese 2015 представлява голяма възможност да запознаят консуматорите с полезните качества на едно сирене направено от непастьоризирано мляко, и да подчертаят важността на занаятчийското производство на този продукт в Южна Африка.
Ще бъде възможно да се опита и Козе сирене от Planalto di Bolona, Кабо Верде. Методите използвани за отглеждане на животните и за производство на сирене в тази планинска зона, суха и неподходяща са впечатляващ пример за нагаждане към изключително неблагоприятните климатични условия.
Една делегация от Мароко ще донесе Jben of Chefchaouen, традиционно прясно сирене от коза, вече представено на Arca del Gusto (Дъга на Вкуса).
Последно, но не по–малко важно, една част от изложението ще бъде предоставена на Caffè Robusta от Сао Томе и Принсипи, която въвлича 12 семейства произхождащи от Сао Николау и осем общности на производители от югоизток, най–бедната част на острова, общо 150 производители.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg