EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българско вино за сезона

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българско вино за сезона

mail12:44 | 07.04.2010прегледи 3444 коментарикоментари 0


Радослав Лазаров
Виното неизменно присъства на българската трапеза от незапомнени времена. За съжаление в България масовият потребител предпочита концентриран алкохол и много повече бира, но не и вино, въпреки доказаният ползотворен ефект върху здравето при консумация на вино в умерени количества.
Макар и бавно потреблението на вино набира скорост и в България и за това до голяма степен „вина” имат родните изби, които през последните десет години започнаха да предлагат българско вино конкурентно като качество, но и малко по-евтино като цена в сравнение с произведените в чужбина партиди. Завършилото преди дни годишното изложение „Винария” събира на едно място специалистите от бранша. Учреденият от Международния панаир в Пловдив приз „Златен Ритон” е най-авторитетното отличие за вина в България. И през 2010 г. наградените вина не бяха малко, макар че икономическата криза накара доста фирми да пропуснат специализираното изложение.
Пет приза „Златен ритон” бяха връчени тази година. Винарска изба „Черноморско злато” спечели две отличия - Шардоне от 2009 г. и GP Golden Rhythm Шардоне от 2008 г., а останалите са за Sinti reserve купаж реколта 2008 на „КОС Сандански”, Nоbile Chardonnay от 2007 г. на изба „Логодаж” и Куесчън марк, Каберне Совиньон & Мерло златен етикет от 2007 г. на „Катаржина естейт”. Последните две вина са масови и могат да се открият в търговската мрежа, което според председателя на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов е добра тенденция.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg