EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българско бизнес- размразяване ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българско бизнес- размразяване ?

mail19:39 | 28.05.2009прегледи 777 коментарикоментари 0


speed1След сериозния спад на общия показател на бизнес климата от октомври 2008 и най-ниското равнище (9.7%) през февруари т.г., през последните три месеца (включително май) показателят леко се подобрява и стига 12.5 - 12.6%, сочат данни на НСИ.
През май 2009 съставният показател "бизнес климат в промишлеността" се променя незначително спрямо предходния месец - с плюс 0.4 пункта. По мнение на мениджърите конюнктурата за фирмите се е е подобрила, същевременно обаче очакванията за следващите шест месеца са по-неблагоприятни спрямо април. Продължава свиването на производствената активност и на поръчките за местния пазар и за износ, като очакванията за дейността през следващите три месеца са колебаещи се - по-добри или по-лоши, но не са толкова отчайващи, както през декември 2008.
Несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене продължават да са основни фактори в промишлеността, но в продажните цени няма инфлационни очаквания за следващите три месеца.
Конюнктурата в строителството остава също непроменена. Въпреки че съставният показател "бизнес климат" в строителството се покачва с 2.4 пункта спрямо април, достигайки 11.2% поради леко повишения оптимизъм в очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, равнището му е на средната стойност за последните пет месеца.
Строителната активност за април се оценява като намалена, а поръчките - като недостатъчна. В една четвърт от отрасъла се очаква намаление на работната ръка, докато само 5.4% от предприемачите възнамеряват да увеличат персонала.
По отношение на продажните цени в строителството продължава да има очаквания за тяхното намаление през следващите три месеца.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4213