EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българският суперкомпютър на панаира в Солун

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският суперкомпютър на панаира в Солун

mail08:10 | 13.09.2023прегледи 545 коментарикоментари 0


Възможностите на суперкомпютъра "Дискавърър" (Discoverer) от "София тех парк" бяха представени пред присъстващите на българската палата на Солунския международен панаир.

Гостите имаха възможност да наблюдават симулации в реално време какви проекти са правени със сложната машина, която е в непрекъснат режим на работа. Аудиторията беше запозната с приложението на суперкомпютрите в реалния живот и в развитието на бизнеса, както и с исторически данни за възникването им.

Беше показано на живо как работи суперкомпютърът от София, както и проект, завършен наскоро – специален продукт, който дава възможност отвсякъде по света бизнесът да използва суперкомпютъра през браузър и да плати само това, което ползва – в конкретния случай от САЩ.

Това ни дава възможност да продаваме българския суперкомпютър и нашите потребители да работят от всяка точка на света, обясни за БТА Кирил Кирилов, оперативен директор на суперкомпютъра. Интерфейсът показва на час колко струва и след това нашите клиенти получават фактурата си в зависимост от това какво са изразходили, допълни той.

Цената зависи от софтуера, който се използва, защото всеки има различен лиценз и лицензионна политика. Най-ниска е цената, когато софтуерът е безплатен и точно това беше показано по време на презентацията. Кирилов обясни, че продукти, които не изискват специализиран професионален подход – рекламни клипове например, се рендерират със софтуера Βlender. Професионалистите в киното и специалните ефекти използват вече платени версии на софтуера, защото безплатната няма такива възможности, но за много рекламни агенции, за малкия и среден бизнес, Βlender-ът е прекрасно решение, посочи Кирил Кирилов.

Суперкомпютърът може да решава много сложни проблеми. Сред тях той открои търсенето на нови протеини, които да се борят с туморите, създаването на ново лекарство, космически проекти. Например следваме едни вълни, които произлизат от сблъсъка на две черни дупки, каза Кирилов. 

С българския суперкомпютър бизнесът в региона може да придобие много голяма стойност и предимство, защото най-близкият такъв е в Любляна. За бизнеса е важно, че ако споделят данните, не ги продават и направят публикация в научно списание, независимо от неговия рейтинг, те получават тази услуга безплатно, обясни още той.

Пред присъстващите на българската палата Натали Вълчева, студент по Молекулярна биология в Софийския университет и член на отбора по синтетична биология iGEM Bulgaria към лаборатория "Биоинфотех" в "София тех парк", представи бактериална система, която произвежда ензими, разграждащи антибиотици в околната среда. 

Антибиотичната резистентност в огромната си част се дължи на това, че има свободно отделени антибиотици в околната среда. Насочихме се към антибиотици, които се отделят от болниците, защото те са концентрирани и са в големи количества, каза за БТА Борис Киров, научен ръководител на лабораторията. Проектът продължава тази година, тъй като екипът иска да оптимизира щамовете, с които се произвежда това вещество. Лабораторията е в процес на преговори с потенциални инвеститори.

Лабораторията има и проект за чип, за който също търси финансиране. Това е малко устройство, с което човек може за няколко часа в домашни условия да разбере кой антибиотик ще работи при неговата инфекция. 

В рамките на 20 минути средностатистически 27 души ще са починали в целия свят заради антибиотична резистентност, стана известно от презентацията.

По време на събитието беше представена и дейността на "София тех парк" като иновационен център. Българското участие продължи с представяне на технологии от виртуалната реалност. Присъстващите имаха възможност да изпитат преживяването, като демонстрацията беше свързана с архитектура.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg