EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българският Лувър ще се казва Квадрат 500

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският Лувър ще се казва Квадрат 500

mail14:30 | 03.04.2015прегледи 1328 коментарикоментари 0


Комисия, назначена със заповед на министъра на културата Вежди Рашидов, се запозна с всички постъпили предложения за име на Националния музеен комплекс – София, съобщи Министерството на културата.
Членовете на комисията на свое заседание обсъдиха постъпилите през последните месеци 190 писма с общо 230 предложения и посочените мотиви. При разглеждане на постъпилите предложения комисията взе под внимание, че комплексът обединява фондовете на два държавни културни института с национално значение. В хода на дискусията членовете на комисията подкрепиха необходимостта от наименование, което да отговаря на съдържанието на колекциите. Предложеното от комисията наименование съчетава традиции, приемственост и съвременно звучене, което е лесно разпознаваемо и знаково. Новото наименование отразява териториалния и тематичен обхват на държавния културен институт, в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство. Членовете на комисията се обединиха около съчетание на две от предложенията:

НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ „КВАДРАТ 500”.

По време на заседанието на комисията следните постъпили предложения бяха номинирани за награди:

1. „Музей за визуални изкуства”, предложение № 92;
2. Национален музеен комплекс „Св. Пимен Зографски”, предложение № 96;
3. „681”, предложение № 123;
4. „Майсторите”, предложение № 2;
5. „Зографа”, предложение № 45 и № 145.

Комисията предложи авторите на тези пет предложения да получават покани за всички предстоящи изложби в Националния музеен комплекс и неговите филиали за период от една година. Те ще получат и по едно издание /каталог/ с произведения на изобразителното изкуство.
Информация за предстоящата церемония по награждаването ще бъде публикувана допълнително.

Проектът „Националeн музеен комплекс” е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и ще събере тази пролет под един покрив колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Музейният комплекс в центъра на София в кв. „500” включва зали за постоянни и гостуващи експозиции, реставрационни ателиета, административни офиси, модерни хранилища за съхранение на художествени произведения, както и разнообразие от обществени пространства. Общата разгъната площ на новия музеен комплекс, който беше определен като водещ музей на визуалните изкуства у нас, е 24 хил. кв. м, той е композиран около отворена скулптурна градина, която ще е сърцето на музейната институция и ще се използва за скулптурни експозиции и за специални обществени събития с културна насоченост. Вътрешният двор на Музея като отворено културно обществено пространство в центъра на София, където публиката, изкуствоведите и кураторите ще имат възможност за директно взаимодействие чрез специални събития, арт инсталации и т. н., е истинска новост за българското музейно дело. Функционалният замисъл на новия музей е резултат на сериозен анализ на дейността на световни музеи от подобен мащаб, както и на анализ на конкретните нужди на Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство. Значителна част от пространствата в Музея са посветени и за приемане на временни, гостуващи експозиции, за организиране на различни обществени събития и прояви, както и за депа за съхранение на произведения на изкуството, изграден е и модерен конферентен център.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg