EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българският контингент в Афганистан остава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският контингент в Афганистан остава

mail10:45 | 06.10.2016прегледи 769 коментарикоментари 0


Министър-председателят Бойко Борисов благодари на върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини за огромните усилия, които е положила за подписване на споразумение между ЕС и Афганистан за реадмисия.

„След малко острите и малко ултимативните ни изказвания за оттегляне на контингента от Афганистан, когато се направи нещо добро, бързо и ефективно е редно да кажем „Благодаря”. В момента е модно да се говори срещу Европейския съюз, но по-добро нещо в света няма. Със съвместни усилия можем да оказваме помощ на Афганистан и в същото време да помогнем колкото е възможно по-бързо реадмисията да влезе в сила“, заяви Борисов след среща с Могерини в Брюксел, цитиран от правителствената пресслужба.

„Благодаря Ви много за подкрепата и за посланието, което отправихте към европейските граждани, а именно – че ЕС може да постига резултати”, обърна се Могерини към премиера Борисов.

По-късно пред журналисти в Брюксел министър-председателят потвърди, че българският контингент в Афганистан остава, след като споразумението за реадмисия е подписано, и изрази очакване за бързата му ратификация и влизане в сила, за да започне да се изпълнява. При отсъствието на такова споразумение не би имало смисъл да държим военнослужещи там, посочи той. „Не се наемам да обясня на българските граждани защо български момчета и момичета, български военнослужещи са в Афганистан, за да укрепват демокрацията там, с пари на българските данъкоплатци подпомагаме Афганистан, а когато трябва да влезе в сила реадмисията и да връщаме афганистански граждани – това било по друга линия. Няма да намерим български гражданин, който да разбере това”, посочи Борисов. Той коментира също, че ако споразумението сработи, подобни могат да бъдат сключени и с други рискови страни.

Министър-председателят определи старта на Европейска гранична полиция от България като оценка за усилията на държавата за овладяване на мигрантския натиск върху Европа. „Факт е, че когато целенасочено, методично с умерен тон, но постоянно и неотстъпчиво действаме, накрая резултатът идва“, каза Борисов. Според него, с обща европейска гранична полиция ще има много по-добри резултати и по-голям контрол във всички държави от ЕС.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg