EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българският институт по метрология става държавен

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският институт по метрология става държавен

mail12:30 | 23.05.2014прегледи 855 коментарикоментари 0


Правителството одобри проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за измерванията (ЗИ) и предлага на Народното събрание да го приеме, съобщи пресслужбата на кабинета. Целта на документа е да се преобразува бюджетната организация Български институт по метрология в държавно предприятие. Предметът на дейност на държавното предприятие "БИМ" (ДП "БИМ") ще бъдат изпълняваните досега дейности от бюджетната организация БИМ. С промяната на правно-организационната форма ще се подобри организацията и управлението на дейностите и финансовите ресурси.
Новият модел на управление и финансиране в БИМ ще доведе до предоставяне на нови и подобрени услуги в областта на научната и законовата метрология. Институтът ще се утвърди като ядро на националната система за измервания, което е пазарно ориентирано и партниращо си със заинтересованите от измерванията страни. ДП "БИМ" ще има възможност да се интегрира в европейската метрологична инфраструктура и да участва в Европейската научноизследователска програма за изследвания и иновации (EMPIR) съобразено националните приоритети.
С промените в Закона се премахва режимът за уведомяване на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор от страна на лицата, които произвеждат или внасят предварително опаковани продукти. По този начин се реализира мярка номер 39  от Втория пакет мерки за намаляване на регулаторната тежест, приет от Министерския съвет през октомври 2013 г. Допълнително е извършено изменение, като в обхвата на  субектите на режима по одобряване на идентификационните знаци на производителите на бутилки отпадат изискванията към вносителите на бутилки и задължението остава само за производителите.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg