EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българският ИКТ износ е 2 млрд.евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българският ИКТ износ е 2 млрд.евро

mail13:15 | 21.12.2012прегледи 715 коментарикоментари 0


„За първи път през миналата година, износът на стоки и услуги от ИКТ сектора надхвърли 2 млрд. евро, с което за пореден път доказва, че е един от най-иновативните в цялата икономика”. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов по време на Осмия национален иновационен форум на тема „Иновации и конкурентоспособност”.

България се утвърждава като аутсорсинг дестинация не само за поддържащи бизнес процеси, но и за иновативни изследователски и развойни дейности, добави Борисов. Той подчерта, че електронното управление дава възможност на утвърдени български компании да покажат световно ниво, тъй като задачите, които трябва да решат са предизвикателство дори за глобални фирми.

По думите на Борисов български фирми изпълняват всички 13 отделни дейности в двата най-големи проекта в областта на електронното управление, финансирани от ОПАК общо с около 30 милиона лева. Още през пролетта на 2013 година ще бъдат представени техните иновативните технологични решения, за да бъдат осигурени по-добри публични услуги за гражданите и бизнеса. Една от най-предизвикателните задачи, която изисква иновативни технологични решения, е създаването на регистър на електронната идентичност.

Предстои също 30 основни регистъра като ЕСГРАОН, Търговския, Имотния, както и регистъра на моторни превозни средства да обменят данни помежду си чрез служебни електронни услуги. „Минималният финансов ефект от реализирането на служебните е-услуги надхвърля 80 млн. лв. годишно”, каза заместник-министърът.


 


Тагове: износ, ИКТ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg