EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българските превозвачи постигнаха успех в Европейския съд

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските превозвачи постигнаха успех в Европейския съд

mail09:15 | 21.11.2023прегледи 438 коментарикоментари 0


България постигна за пръв път успех в заведените дела от нас и други европейски държави срещу нормативните документи от Мобилен пакет, относно регулациите в международния автомобилен превоз на товари.

Очаква се в началото на 2024 г. да отпадне спорната разпоредба за връщането на камионите до мястото им на регистарция.

Това стана ясно от доклада на  Генералния адвокат на СЕС Джовани Питруцела, който публикува заключението си по делата, образувани по жалби на България и други държави -членки на ЕС. Препоръката на генералния адвокат е да се отмени правилото за връщането на камиона до оперативния център по държавата по установяване най-малко в рамките на осем седмици. 

„В този смисъл беше и жалбата на България, която настояваше този текст да бъде отменен поради пълното му противоречие с основните принципи на правото на ЕС. В крайна сметка генералния адвокат споделя аргументите ни, че като не е извършена оценка на въздействие, не е могло да се оцени дали с тази мярка ще се постигнат заявените цели от законодателя,“ обясни Николай Рашков от Съюза на международните превозвачи. Основният аргумент е липсата на пропорционалност, става ясно от решението дълго 271 страници, от които 240 страници са мотивите на адвокат Питруцела.

В хода на делото, ние от Съюза на международните превозвачи представихме изследване, което подкрепи нашата теза за вредните последици от приемането на този текст, което явно е било оценено от генералния адвокат, при формирането на неговото правно становище. 

Следва да се отбележи, че заключението на генералния адвокат има препоръчителен характер към съда, но практиката сочи, че в преобладаващата част от случаите съда взима под внимание препоръките направени от генералния адвокат и съдебното решение излага мотиви сходни с тези на в заключението.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg