EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българските находища на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските находища на газ

mail15:00 | 01.10.2012прегледи 2180 коментарикоментари 0


Данаил Алеков, специален пратеник на EconomyNews.bg
Очаква се до края на 2013 година българският добив на природен газ да се увеличи до 25-30% от общото потребление в страната, съобщи министър Делян Добрев в Провадия. До края на октомври тази година газовото находище “Девенци” край Ловеч, което се разработва от „Дайрект Петролеум България” ЕООД, ще получи от МС концесия за добив на газ. Така към газта, добивана от британската “Мелроуз Рисорсиз” край Варна /може да се види в прикаченото репортерско видео/, ще се прибави и тази от “Девенци”, където има между 6 -10 млрд куб. м. газ.
Според министър Добрев през 2015 г. ще бъдат известни и първите резултати от проучване на терена “Хан Аспарух” в дълбоките води на Черно море, което ще се реализира от консорциум между “Тотаl”, “Repsol” и ОМV. „Това ще е 5000 м. дълбок сондаж в Черно море, така че който е министър тогава му кажете да ви заведе, защото ще е много интересно”, заяви Добрев пред журналистите. „Блок 1-21 Хан Аспарух” се намира от Бургас до границата с Румъния, на площ от 14 440 кв. м.
Предстоят изследвания в дълбоките води на Черно море край Силистар, правото, за които получи компанията “Ледербел”.
Търсене на нефт и газ ще стартират и в Северна България, където ирландската “Моезия” ще изследва терените "Блок 1-10 Ботево" (област Враца и Монтана), "Блок 1-5 Деветаки" (област Ловеч, Плевен и Габрово), "Блок 1-7 Търнак" (област Плевен и Враца) и "Блок 1-9 Мизия". Ще бъдат дадени и разрешителни за блоковете "1-8 Алтимир” и "1-6 Пелово”, според министър Добрев.
Очевидно е, че през следващите години България ще продължи да търси нефт и газ на територията си. Според експерти най-добри перспективи за нови находища има в континенталния шелф на Черно море и в дълбоководните газови находища.

Няколко големи компании проучват залежите през последното десетилетие.
Компанията „Проучване и добив на нефт и газ" от Долни Дъбник е концесионер по 12 договора за добив на нефт и природен газ. Сред тях са находище "Маринов геран", община Кнежа, находищата "Дуранкулак" и "Тюленово" край Шабла, находище "Долни Дъбник", "Староселци","Горни Дъбник, "Долни Луковит - Запад", "Долни Луковит"край Плевен, «Българево» край Каварна, "Селановци", "Бъдарски геран" и "Бутан – юг" в района на Враца. Фирмата сондира в блок “1-12 Кнежа”, както и в Дуранкулак и Маринов геран.
Британските компании проучват от години за находища на нефт и газ в блоковете „В-Голица” и „В1-Голица”, в областите Варна, Шумен, Търговище и Сливен. „Мелроуз Рисорсиз” работи в България от 12 години, като е инвестирала над 300 млн. долара и вече добива газ край Варна, като тя проучваше находища "Калиакра", "Каварна" и "Каварна-изток".
Родните залежи – енергийна независимост
В момента потреблението на природен газ в България разчита предимно на внос (85%), а местния добив все още е с незначителен дял (15%). Потреблението на природен газ през 2011г. в България възлиза на 3 002 млн. куб. м. газ, от които 438 млн. куб. м. идват от местен добив. Според 10-годишния план за развитие на инфраструктурата за пренос и съхранение на природен газ на „Булгартрансгаз” през 2022г. потребностите на България от „синьото гориво” ще възлизат на 4 560 млн. куб. м., като една трета от него (1 520 млн. куб. м.) ще бъде от местния добив. Това ще се осъществи с разработването именно на находището в Девенци и централната част на блок „Галата”.
Около 75% от енергийните нужди - нефт, газ, ядрено гориво, въглища от Русия са вносни, а годишно плащаме €2 млрд. само за внос на сурови горива, нефт и електричество. Проучване на Европейския център за международна икономическа политика (ECIPE) констатира, че България и Латвия са държавите, които са най-зависими от руската компания “Газпром”.
Освен разработване на нови находища, страната ни започва изграждането на интерконекторни връзки с Гърция,Румъния, Турция и Сърбия. Интерконекторът с Румъния вече е в процес на изграждане и ще бъде готов през май 2013г. Връзките с Гърция и Турция ще бъдат готови през 2014г., а със Сърбия – началото на 2015г.
"България ще има реален, конкурентен пазар на газ и по-ниски цени за потребителите само ако построи оперативни газови връзки със съседните си страни и осигури различни газови трасета и доставичици", обяви Кирил Темелков, изп. директор на "Булгартрансгаз".
България е изостанала десетки години в сферата на проучванията и добива на нефт и газ от местни и чужди източници. „В продължение на години се смяташе, че в България тези усилия са обречени, тъй като геоложките карти, проучванията, даденостите не са оптимистични – казва експертът Илиян Василев. - През това време технологиите напреднаха, влезнаха съвършено нови механизми и играчи, в резултат на което си струва България да обърне специално внимание на това, което е на една ръка разстояние, това което има на нейна територия – в шелфа й в дълбоките води на Черно море. Виждаме в момента един ренесанс и една трансформация в европейския и глобален пазар. Някои страни от Централна Европа, както и Турция, Румъния, Украйна, Грузия в акваторията на Черно море, проявяват голям интерес за привличането на външни инвеститори с технология. Трябва да се намерят практични и бързи решения, чрез които да бъдат привлечени инвеститори, за да се развие собствен ресурс. Необходимо е да се използват и усилията на вече съществуващи инвеститори, които търсят в района, защото всяко отлагане се заплаща с по-висока цена и нестабилност.”


Тагове: газ, находища
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4097