EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българските ИТ компании в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските ИТ компании в Турция

mail12:00 | 14.11.2013прегледи 1032 коментарикоментари 0


Българските софтуерни фирми, които правят бизнес на турския пазар, изпитват сериозни трудности в конкуренцията си с местните играчи от сектора. Причината е в преференциите за компаниите, работещи в технологичните инкубатори в южната ни съседка. От това се оплакаха представители на българската фирма Mirchev Ideas, която откри офис в Истанбул през април 2013 г. и вече има успешни проекти в Турция. 19 български компании участвуваха в международната специализирана изложба за информационни и комуникационни технологии CeBIT Bilișim Eurasia в Истанбул.
„През последните месеци се убедихме, как Турция подкрепя софтуерните си фирми, включени в технологичните инкубатори в страната. Те плащат 0% ДДС, вместо 18% и не плащат данък печалба. В Турция технологичните инкубатори са създадени със закон, който предвижда редица преференции за фирмите от сектора, а основната му цел е да се помогне на предприемачите да създават висококвалифицирани работни места и да развиват бизнес, базиран на познание в страната“ - обясни Мена Мирчева, ръководител на турския офис на Mirchev Ideas.
„Преференциите са в сила до края на 2013 г., но наскоро турското правителство взе решение да удължи техния срок с още десет години. Затова е изключително трудно, българска или друга външна софтуерна фирма да се конкурира с турските компании от сектора, защото се налага тя да продава едновременно по-евтино и с по-малко печалба. Ако правителството ни иска да подкрепи експортно ориентираните фирми от сектора, то трябва да се запознае със ситуацията и също да въведе определени преференции“ - заяви мениджърката и добави, че е доволна от участието си на CeBIT Bilișim Eurasia и от организацията и визията на българския щанд.
Разработената от компанията платформа за онлайн магазини Summer Cart, която през последните години се наложи в България със своето добро съотношение между достъпна цена, високо качество и богата функционалност, вече става все по-разпознаваема и сред турските онлайн предприемачи. Плановете на Mirchev Ideas предвиждат разширяване на присъствието в турския пазар, както и в други страни от региона, но преференциалните позиции на турските компании от сектора забавят това развитие, убедена е Мена Мирчева.

През последните години Cebit Bilișim Eurasia се наложи като едно от най-значимите регионални технологични бизнес събития, свързвайки фирмите от сектора на информационните и комуникационни технологии в Европа с тези от Близкия Изток. Изложението е особено подходящи за български фирми, които търсят нови пазари или партньори в Азия и Африка, както и за такива, които се интересуват конкретно от турския пазар.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg