EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българските заводи за вагони просперират

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българските заводи за вагони просперират

mail13:15 | 14.10.2021прегледи 774 коментарикоментари 0


Поради това през 2021 г. продължава тенденцията за увеличение на товарните жп превози в България. От началото на годината ръстът е между 8 и 10%. Това съобщи проф. Симеон Ананиев от Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт за тв Блумбърг. Изминалата 2020 г. се оказа най-добрата за товарния жп транспорт в България за последните пет години. По данни на НСИ общият обем на превозените товари (вътрешни и международни) е близо 16,4 млн. т. За първото полугодие на т.г. обемът е 8,83 млн. т спрямо 7,81 млн. т за същия период на 2020 г.

Нарастващото значение на жп транспорта води и до засилено търсене на товарни вагони и локомотиви, като не е изключено да се стигне до недостиг като при морските контейнери, отбеляза Симеон Ананиев. Действащите български заводи са затрупани от поръчки и дори се обмисля възраждането на производството в отдавна неработещи предприятия, каза той.

Вагоноремонтният завод в Септември се развива много добре. Предприятието произвежда нов тип интермодални вагони за цяла Европа. Нов завод за товарни вагони и локомотиви ще има в Русе. Той ще е на мястото на старото предприятия ЛВЗ „Русе“, чиято производствена площадка бе закупена от българската компания „Булмаркет ДМ“.

„В момента дружеството е в преговори с водещи международни компании за съвместно производство на вагони и локомотиви. А компанията „Експрес сервис“ произвежда до Русе маневрени локомотиви за цял свят, включително за Бразилия.“

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg