EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Български шоколад предпазва от кариес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български шоколад предпазва от кариес

mail21:30 | 19.11.2011прегледи 4011 коментарикоментари 1


Ива Стойкова

Шоколад, който гони бактериите и предпазва от кариес. Шоколад, който е нискокалоричен. Шоколад, който може свободно да се консумира и от диабетици. Всичко това е шоколадът, създаден от шеф-готвача Борис Петров. И единственият по рода си в света.
Революционно откритие
Пред EconomyNews.bg Борис Петров обясни как е стигнал до уникалната рецепта за полезен шоколад без нито грам захар. Имал идея да направи шоколад, но такъв, че да не вреди на здравето. Същевременно отдавна работел с изомалт. Изомалтът се използва предимно от професионалисти в кулинарното изкуство (от него се правят онези красиви захарни цветя, например). Постепенно научавал за качествата му, не само като заместител на захарта. Затруднението обаче дошло от това, че сладостта на изомалта не е същата като на захарта. А рецептата за шоколад е строго математическа формула. Да се сложи два пъти повече изомалт, за да се получи нужната сладост, е сложно за въприемане от организма. От друга страна, трябва да се отнеме от другите съставки в рецептата. След година и половина-две проучвания Борис Петров се запознал със стевията. Това е растение, което е 380 пъти по-сладко от захарта. Стевията е с 0 калории, 17-18 аминокиселини и много витамини. Сред благотворните ефекти от употребата на растението е свалянето на холестерола. Прекалената сладост на стевията обаче не позволява комбинации с горчиви неща като кафе и какао. Тук, като истински алхимик, шеф Петров открил, че молекулите на стевията и изомалта позволяват комбинация. И направил шоколада „Chef Petrov”.
Как предпазва от кариес?
Страните от ЕС заделят близо 54 млрд. евро за дентално здраве годишно. Кариесът влияе върху качествто на живот на хората, особено на децата. Според статистиката едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, а едно скандинавско 6-годишно дете е само с един кариес. Според друга статистика, 80% от 6-годишните български деца имат по 4-5 кариеса на млечните зъби, а 14-годишните са с по 8 кариеса. Всеки четвърти тийнеджър на 18 години е с поне един изваден зъб. Задълбочени проучвания на шеф Петров го отвели до удивителни факти – изомалтът убива бактерии, особено тези, предизвикващи кариес. 12-16 часа след консумация на продукт с изомалт всички бактерии в устата умират. Обратно, след като е изяден обикновен шоколад, устната кухина е атакувана от всевъзможни бактерии. Борис Петров, който заради професията си, е изкусен експерт по вкусове и аромати, преценява, че след като хапне от шоколада с изомалт, има усещането за чистота в устата и дори стягане на венците. Чудно защо, но досега изомалтът не е навлязъл в масова употреба, въпреки безспорните си качества. Вероятната причина е цената му – той е четири пъти по-скъп от захарта, обяснява шеф Петров.
Калории↓
Изомалтът е нискокалоричен – наполовината на захарта. Иизобретеният от Борис Петров шоколад е 20% по-ниско калоричен от специалните диетични шоколади. Шоколадът му е на растителна основа и лесно се разгражда, докато в диетичните има синтетични гуми и това ги прави по-трудно смилаеми.
Подходящ за диабетици
Шоколадът с изомалт и стевия не действа по никакъв начин на глюкозата в кръвта, т.е. диабетиците могат да го ядат без страх. Тук е мястото да отбележим, че Борис Петров е силно социално ангажиран. Той работи в тясно сътрудничество с организациите „Национална асоциация за деца и младежи с диабет” и „И аз мога” (I Can Too). Желанието му да създаде нещо добро придобива реални измерения само с факта, че според статистиката най-малко 3000 деца в България са с инсулинозависим диабет, а броят на възрастните у нас е 300 хиляди.
Пробив на пазара
Шоколадът на Борис Петров е на пазара от десетина дни, а пилотно от месец се продава в Metro. Любопитно е, че именно чрез тази верига, продуктът попада на пазара във Виена. Над 400 обекта в страната вече го продават, като един от тях – Хали Сердика, е взел каузата присърце и прави всичко възможно да подкрепи шеф Петров, с ясното съзнание, че става дума за стойностен български продукт. Другата седмица предстои пускането на продукта в мрежата в Северна България. Цената е 2,50 лв. Проблем е мудността на веригите, ниската покупателна способност на хората, свития и буквално залят от чужди захарни изделия пазар. Тук Борис Петров призовава продуктът му да не бъде третиран по същия начин като шоколадите Milka, например. Пробив на чужди пазари е сложна задача. Трудно някой ще допусне българин, измислил нов шоколад, да залее света, категоричен е Борис Петров. Съвсем по друг начин биха стояли нещата, ако зад него стоят утвърдени брандове. Не това е целта му.
Специално за деца
Следващата стъпка е пускането на шоколад Junior с по-малък грамаж, предназначен главно за деца. Той ще бъде по-млечен и по-евтин, като идеята е да могат да си го позволят и повече хора. Junior ще съдържа 13 гр. изомалт. При положение, че допустимото количество захар за едно дете на ден е 10 гр., родителите могат да бъдат спокойни, дори и ако детето им изяде два шоколада с изомалт. Освен това с този грамаж устата на детето ще бъде протектирана през целия ден.
Разсъждения за качеството на хранене
Днес се храним с много неща, които са вредни за организма, продължава Борис Петров. Някога хората са се хранили по-добре, но по-зле бактериално. В съвремието храните са изчистени от бактериите, но се храним по-зле. В усилията си да живеем хигиенично – къпем се всеки ден, мием зъбите си редовно, използваме напълно чисти прибори за хранене, но консервантите развалят здравето ни. Постигаме едно, губим друго- това е в резюме. Специално за България е характерна ниската консумация на червени плодове и червено вино. В Европа практика е замразяването на плодове, докато у нас все още слагаме компоти. Друг важен момент е, че най-важно е балансираното хранене, а не фанатично да отричаме едно или друго. Темата вълнува шеф Петров и той влага енергия и усилия в разработването на продукти, насочени към определени човешки органи.
Шоколад, който лекува кръвно налягане
Борис Петров има много идеи, част от които вече са в процес на осъществяване. Засега е тайна, но специално за EconomyNews.bg той разкри, че съвместно с ректора на Хранително-вкусовия институт в Пловдив проф. Христо Крачанов са разработили шоколад срещу кръвно налягане, специално за щитовидната жлеза и антиоксидант.
 


 
Коментари
 
vesi - 11-04-2012 г. 11:30:06

Шоколадът е фантастичен!! Днес си купих от супермаркет в Пловдив и останах очарована. Следя нивото на кръвната си захар редовно,защото имам проблеми с нея и този шоколад,наистина без никаква захар, е измислен точно като за мен.Вкусът е чудесен и ако е вярно всичко това за бактериите в устата ... нямам думи. Поздрави за шеф Петров !

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg