EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Български храни в Берн, е и!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български храни в Берн, е и!

mail09:00 | 19.10.2012прегледи 1872 коментарикоментари 0


България се представи с храни на изложение „Български ден на виното и деликатесите” в центъра на Берн, столицата на Швейцария. Организатори са МЗХ , Изпълнителната агенция по лозата и виното и Посолството на България в Швейцария.

Бел.ред. На снимките по-горе може да се видят скромни маси с по две-три полупразни чинии и по няколко резенчета колбаси. Така няма как да бъде впечатлен швейцарския купувач. Няма как! Може да бъде "хванат" единствено българския потребител, който освен, че купува такива продукти, е принуден да слуша и мрънкането на производители. Те никога не пропускат случая да се оплачат от всичко и да повторят рефрена, че бизнесът им не върви. Оплакват се от ниското потребление, от кризата, от Космоса...Но никога не търсят причината за ниското потребление в скучните и еднотипни колбаси, които предлагат на българския потребител. Впрочем този маниер е характерен не само за колбасите, същите нива ще откриете и в производителите на хляб, мляко и млечни продукти, закуски, готови храни и т.н.

И така ето какво стана в Берн.
България за първи път се представя с подобно събитие в Швейцария и то на централния площад „Waisenhausplatz” в Берн, заяви при откриването посланикът в Швейцария Н.Пр. г-жа Меглена Плугчиева. Страната ни е непозната сред швейцарците и трябва да направим всичко възможно да представим българската кухня, традиции и възможности за туризъм, допълни тя. „В Берн се представяме с едни от най-големите изби, производители на прекрасни български вина. Надяваме се да пробием на този пазар”, заяви изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев. Петър Рам, който е единственият вносител на български вина в Швейцария, посочи, че самият той е и винопроизводител, и оценява като много добри и качествени българските вина. Надявам се още повече да се отвори швейцарският пазар за българските вина, допълни той. Изложението в Берн е разположено на площад „Waisenhausplatz” и е на открито. Швейцарците могат да опитат български вина, месни продукти, кисело мляко и млечни продукти, както и да пробват продукти от розово масло.
Със собствени щандове са представени винарските изби Катарджина, Санта Сара, Едуардо Миролио, Ангелус Естате, Вила Ямбол, Домейн Пещера и Сайкъл. Месни продукти има на Тандем, Чех, Градус и Маджаров. Млечни продукти са изложени на ЕлБи Булгарикум и Маджаров. Розовите продукти на изложението са на Института по розата – Казанлък.Това съобщава МЗХ.

Втора бел.ред. В края на септември в НДК имаше изложение "Вкусовете на Европа". Гледката не беше по-различна от тази в Берн. Щандовете бяха повече, но на тях  или нямаше достатъчно изложени продукти, или ако имаше, то служителките не обръщаха внимание на малобройните посетители, които при това трябваше да купят и билет за вход от 3 лв.  Единственият щанд, на който потенциалните купувачи бяха посрещнати с внимание, бе на верига... руски магазини в България. При това хората получаваха освен внимание и талон за покупка във веригата. И така в рамките на 2-3 минути човек обикаляше пространството зад НДК,като и при добро желание нямаше как да си купи и опита нещо, защото нямаше какво. А казват, че потреблението в България бележи спад непрекъснато. Естествено, че ще бележи. При така описаните симпатични картини от две изложения, има ли някой , който да очаква нещо друго?

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg