EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Български флирт на Путин + газопровод "Тесла"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български флирт на Путин + газопровод "Тесла"

mail13:55 | 19.08.2015прегледи 5276 коментарикоментари 0


България не се е отказвала от "Южен поток", а нашите отношения с Русия са традиционно добри, каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Още от самото начало заявихме, че "Южен поток" е много важен проект за България, който ще доведе до диверсификация на маршрутите на природен газ, но трябва да се случи съгласно европейското законодателство. България не се е отказвала от този проект, подчерта отново тя.

Коментарът на министър Петкова бе реакция на изявление на руския президент Путин, в което той отбелязва, че членството на България в НАТО не означава, че Русия няма да развива отношения с България, съобщи ТАСС.
Путин отбеляза, че членството на България в НАТО е свършен факт, но не трябва да се казва, че това притеснява Москва.
"Не знам дали самата България се радва (на членството). Решението обаче е взето, това е суверенен избор на българския народ, ние се отнасяме към него с уважение и ще работим с България независимо от всички сложни въпроси, свързани с реализацията на каквито и да е проекти, в това число в областта на енергетиката, като например "Южен поток", отбелязва още руският президент по време на работна визита в Ялта, Крим.

Путин подчерта, че Русия смята България за много близка в духовен и исторически план страна и възнамерява да развива с нея отношения във всички направления.
Българският премиер Бойко Борисов на няколко пъти отбелязва, че за спирането на проекта за газопровод "Южен поток" няма официално решение от руска страна. „Продължаваме да питаме руската страна дали наистина отменят проекта, както обяви президентът Путин, обаче не получаваме отговор, каза през юни външният министър Даниел Митов.

През декември 2014 година в Турция Владимир Путин обяви, че вместо "Южен поток" Русия смята да строи "Турски поток", като морският му участък ще се състои от три линии, всяка с капацитет 15,75 милиарда кубични метра газ. Газопроводът ще премине през 660 километра от стария коридор на "Южен поток" и 250 километра от нов коридор към европейската част на Турция.

Коментар

Русия има необходимост от България в момента, затова и президентът Владимир Путин смекчи тона към София. Това заяви бившият български посланик в Москва Илиян Василев за бтв по повод думите на руския държавен глава от последните дни, че България остава партньор на Русия въпреки членството си в НАТО.„Затваряйки „Южен поток”, Русия затвори възможността си да контролира Русия и Туция”, заяви дипломатът, който е и енергиен експерт, и допълни, че сега Москва има нужда да събере сътрудници.„В България има чуваемост, българският премиер няколко пъти се изказва за прекратяване на санкциите срещу Русия, а за Путин е важно да събере отбор за премахване на санкциите”, посочи Василев.

Нов газопровод "Тесла"

Балканските страни през есента на тази година ще се договорят за удължаването на "Турски поток" в Европа.Но те се опасяват, че проектът няма да се състои или ще има нов маршрут. Външните министри на Унгария, Сърбия, Македония и Гърция могат да подпишат през есента меморандум за строителството на газопровод от Турция до Австрия, съобщи за "Ведомости" един от участниците в проекта. Очаква се срещата да се проведе през септември, планира се решение за подготовката на техническа и икономическа обосновка на проекта, потвърди представител на унгарската газова компания FGSZ, която ще отговаря за строителството на тръбата на територията на Унгария. Газопроводът е наречен "Тесла", първото заседание на работната група по проекта вече се състоя на 25 юли, съобщи представител на министерството на външните работи на Унгария.

Проектът вече е внесен за разглеждане в Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ (ENTSOG), за да може той да получи статут на обществено важен. Представител на ENTSOG потвърди това. Но проектът все още не се е сдобил с желания статут, се казва в материалите на ENTSOG.

Предвижда се газопроводът "Тесла" да бъде пуснат в експлоатация през 2019 г. Неговата мощност ще бъде 27 милиарда куб.м., а дължината 1300-1400 км. Предварителната стойност 4-5 милиарда евро.

Окончателното инвестиционно решение се планира да бъде взето през първото тримесечие на 2016 г., а началото на строителството – през първото тримесечие на 2017 г.

От територията на Гърция също така може да бъде построено отклонение за Италия, в такъв случай мощността на гръцкия участък от тръбата може да достигне 42 милиарда куб.м., т.е. в Италия по "Тесла" могат да се транспортират 15 милиарда куб.м. Източник, близък до гръцката страна в преговорите, потвърди, че Атина е заинтересувана от удължаването на "Турски поток" до Италия. По-рано за подобна възможност говори и президентът на "Газпром" Алексей Милер.

Инвестициите в "Тесла" за момента не включват отклонението за Италия, заяви един от събеседниците на "Ведомости". Гръцкият участък с мощност до 42 милиарда куб. м. се оценява на 2 милиарда евро.

Планира се, че "Тесла" ще получава газ не само от "Турски поток", но и от газопровода ТАНАП, заяви представител на унгарското МВнР. "Тесла" ще може да работи и в режим реверс.

Проектът ще съответства на всички изисквания на Третия енергиен пакет, статутът на обществено значим му е необходим, не за да получи изключение от правилата, а за да претендира за финансиране от фондовете на ЕС, твърди един от участниците в него. Без това ще бъде невъзможно да се намери финансиране, убеден е той.

Удължаването на "Турски поток" в Европа е възможно, заяви миналата седмица пред "Ведомости" председателят на УС на австрийската OMV Райенер Зеле. Предполага се, че крайната точка на "Тесла" ще бъде хъбът Баумгартен, собственост на OMV, пише още "Ведомости".

Проектът за газопровода Tesla, който трябва да стане продължение на газопровода "Турски поток" на Балканите, не е приоритет за страните от Югоизточна Европа. Това съобщи официален представител на Европейската комисия. "По отношение на сигурността на доставките на газ за Югоизточна Европа, в средата на юли заинтересованите страни определиха приоритетните проекти в газовата сфера", каза той. Освен това, аналогични на Tesla газови проекти в момента не се разглеждат като приоритет за Европа, отбелязват от Европейската комисия.

Турция реагира

Турският министър на енергетиката Танер Йълдъз обяви, че е изпратил на Русия проектоспоразумение за "Турски поток" и очаква отговор. Пред журналисти в Анкара той каза, че през последните 5-6 месеца има 8 процента спад на продажбата на руски газ в Турция, но не даде повече подробности. Йълдъз посочи още, че отслабването на турската лира е увеличила тежестта върху разходите за синьо гориво на страната с 11 милиарда лири. Според руски източници обаче проектоспоразумението още не е получено. По-рано Москва предложи на Анкара две варианта на споразумение за "Турски поток" – за една линия и за четири линии. В края на юли руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Русия е готова да подпише споразумение за една линия на "Турски поток" до седмица-две. Тогава бе уточнено, че ще има друг документ за останалите линии на "Турски поток", които, както се очаква, ще доставят газ за страните от Евросъюза. Русия и Турция сключиха меморандум за строителството на морски газопровод през Черно море през декември миналата година.

 


Тагове: Петкова, Путин
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg