EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български фамилни компании на световните пазари

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български фамилни компании на световните пазари

mail13:40 | 19.04.2011прегледи 926 коментарикоментари 0


Българските фамилни компании все по-активно търсят разширяване на бизнеса си извън пределите на страната. Над 60% от фирмите, членки на Сдружението на фамилния бизнес в България, възнамеряват да установят международни бизнес партньорства в близките няколко години. Това стана ясно на семинар по темата, организиран от NextGen, звеното на младите наследници на българските фамилни компании. Именно младото поколение ще се заеме с разширяването на българските компании и стъпването им на международния пазар.
„Компаниите-членки на нашето сдружение започнаха да осъзнават позитивите, които могат да извлекат, стартирайки нови бизнес инициативи извън страната”, коментира Христо Илиев, председател на Сдружението на фамилния бизнес. „Международният пазар изисква много гъвкавост, иновативни решения и добри познания, което го прави логична амбиция именно на представителите на Next Generation. Считам, че те ще се справят с успешното позициониране на своите компании в чужбина дори по-добре от родителите си”, допълни Илиев.
Ползите и рисковете от стъпването на международния пазар бяха дискутирани на семинара от водещи юристи, представители на някои от най-големите консултантски компании в света. Според тях партньорството с чуждестранни компании гарантира повече сигурност и разпределение на рисковете – трудностите на един пазар биха могли да се преодолеят по-лесно при добра успеваемост на друг. Преди да се изнесе даден бизнес в чужбина обаче е от ключово значение да се преценят възможностите на компанията и потенциала на пазара, съветваха още специалистите.
Част от българските фамилни фирми споделиха опита, който вече имат на международния пазар. Пример за това е компанията Теда-ММ, чиято сфера на дейност е производството на опаковки. В момента българската фирма е собственик на 25% от руска компания и е един от основните играчи както на българския, така и на руския пазар.
„Ако искаме да дадем своя принос към развитието на компаниите, създадени от родителите ни, трябва не просто да поемем управлението им, но и да спомогнем за тяхното развитие”, коментира Ралица Узунова, президент на NextGen и генерален мениджър на „Интерсервиз Узунови”. „Стъпването на международните пазари крие и някои рискове, но е чудесна възможност за една компания да се развива. Това е и начин за нас, представителите на следващото поколение, да използваме знанията и уменията си, за да стартираме нещо ново и различно”, допълни Узунова.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158