EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Български ученици издирват астероиди-убийци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български ученици издирват астероиди-убийци

mail15:45 | 08.04.2010прегледи 1610 коментарикоментари 0


Ралица Русинова

Ученически проекти, свързани с издирването на астероиди - убийци, разработват във Варна, съобщи д-р Веселка Радева от Астрономическа обсерватория във Варна.
През 2009 година ученик от 12 клас на езиковата гимназия в града е открил два астероида, които са потенциална заплаха за Земята, допълва още тя.
Екип от млади български изследователи наскоро са спечелили три втори места по различни проекти на НАСА.
Български ученици и студенти с космически разработки ще бъдат  насърчавани и подпомагани в работата си чрез проект, популяризиращ нуждата от създаване на национално космическото законодателство, който стартира днес. Инициативата е финансирана от Фонд за научни изследвания към образователното министерство и е подпомогнат от Атлантическия клуб в България.  Ръководител на проекта е  Роза Попова.
България е шестата космическа държава в света, но няма космическо законодателство. Космосът става все по-натоварено пространство. „В момента в там има около 5, 5 млн. тона космически отпадъци”, заяви Соломон Паси, президент на Атланическия клуб. По думите му военното присъствие в космоса ще се увеличава. „Искаме да сме част от регулацията и превенцията, преди да се случат фатални инциденти”, допълни той.
Най-новата част на международното право е космическото, твърди проф. Александър Янков, специалист по международно право. Според Петър Гецов, председател на Института по космически изследвания към БАН неотдавна се сблъскали два спътника – американски и руски. А спорът чий права са нарушени не успя да бъде решен бързо, тъй като липсва законодателство в областта.
Въпросът за космическото право е толкова актуален днес, колкото е бил проблемът с авиационното право преди 50 години, твърди ученият.


Тагове: космос, право
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 896