EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Български учени:Живо пиво от лимец

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български учени:Живо пиво от лимец

mail06:55 | 08.06.2014прегледи 1330 коментарикоментари 0


Лимецът е превъзходен продукт за производство не само на хляб, но и на живо пиво. Продуктите са създадени от учени от Института по криобиология и хранителни технологии. Те бяха представени в Селскостопанска академия по линия на международния проект „Лимецът – древна иновация“. Другите партньори по проекта, който се изпълнява по линия на програма „Леонардо да Винчи“, са чешкия Институт по малцуване и пивоварство и Ини-Новейшън – Германия.

В нашите лабораторни условия е разработена технология за производство на пиво от малц от лимец и ечемик, замесени в различно съотношение. Получените пива са бистри, светли, с чист вкус и хармонична горчивина. Това каза директорът на Института проф. Габриела Маринова. Тя обясни, че вкусово дивото жито се установява при влагане над 60%. Пенливата напитка много прилича на чешките пива. Тя обаче е с по-високо екстрактно съдържание (11,9%) и по-ниска привидна ферментационна степен. Съдържащите се в кехлибарената течност полифеноли, антоцианогени, флавоноиди, бета-глюкани и антиоксиданти, са съпоставими с тези, които големите фирми предлагат на нашия пазар. От древния сорт, който се е съхранил генно непроменен от неолита до днес, пиво са правили и траките.

В рамките на проекта бяха отчетени изследванията за получаване на хляб и бисквити от диво жито. Учените от Института по криобиология и хранителни технологии са създали няколко варианта от тях. Те са установили, че при хляба количеството на водата в тестото има много съществено значение за неговата форма и вид. За да бъде по-качествен, той трябва да се прави с по-малко количество течност.

За получаване на бисквити са използвани различни комбинации на съставките. Установено е, че най-добри вкусови и качествени показатели имат сладките, обогатени с яйца и маргарин. Те са с приятен и мек вкус, а при съхранение не променят характеристиките си.

Партньорите от Чехия представиха технология за получаване на малц от лимец, при различни режими на накисване и продължителност на кълнене. Физико-химичните показатели на получения в Чехия малц са сравнени с изследванията, получени в България.

Проектът е фокусиран върху създаването на нов тип продукти, основани на възраждането на древното жито, трансфера на специфична методология за неговата обработка и прилагането й в системата за професионално обучение в България и страните партньори. Друг важен елемент, който се цели е укрепването на връзките между бизнеса и системата на професионалното обучение.


 


Тагове: лимец, пиво
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905