EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български учени с 60 евро, белгийски с 360 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български учени с 60 евро, белгийски с 360 евро

mail15:24 | 19.12.2012прегледи 502 коментарикоментари 0


Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел настоява пред ЕК за по-справедливо разпределение на средствата по образователни и обучителни програми между държавите-членки, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. По програма "Леонардо" за 2013 г. за един изследовател в България са определени 60 евро на ден, докато същата категория участници в Белгия получават 360 евро на ден. Българският евродепутат Мария Габриел от ЕНП/ГЕРБ внесе въпрос до Европейска комисия относно методиката на изчисляване на ставките за заплащане на участниците по програма "Учене през целия живот" и "Хоризонт 2020". Питането й е в контекста на оповестеното от ЕК решение да обедини своите образователни и обучителни инициативи под една шапка - програмата „Учене през целия живот“, даваща възможност на хора в различни етапи от своя житейски път да получат стимулиращи възможности за обучение в цяла Европа.
„Заплащането на участниците по програма "Учене през целия живот" става чрез твърди европейски ставки за труд. По данни на българското Министерство на образованието и науката максималното допустимо заплащане в евро по програма "Леонардо" за 2013 г. за един изследовател в България е увеличено от 26 на 60 евро на ден, докато същата категория участници в Белгия получават 360 евро на ден. Според българските учени подобни регулации влияят пряко върху конкурентоспособността на българските фирми, задълбочават последствията от икономическата криза и водят до постоянен дефицит на качествени експерти, учени и бизнесмени. Това от своя страна води до неизпълнение на поетите ангажименти, неусвояване на кохезионните фондове, корупция, санкции и т.н.”, изтъква в обосновката на въпроса си Мария Габриел.
Евродепутатът настоява Европейска комисия да отговори на няколко въпроса:
1. Има ли възможност за промяна в методиката на изчисляване на подобни ставки както по текущите, така и по бъдещите програми с цел по-справедливо разпределение на средствата за заплащане по програмата между участниците от различните страни членки?
2. Какви мерки ще предприеме Комисията, за да осигури това по-справедливо разпределение на средствата за заплащане по програмата между участниците от различните страни членки?
3. В частност, ще бъде ли по-равностойно и недискриминиращо заплащането на български организации и индивидуални експерти по програмата "Хоризонт 2020"?
4. Приемлива ли е практиката, при която три години след подписване на грантово споразумение с Европейската комисия се иска от проекти по Седма рамкова програма да връщат суми поради надвишаване на допустимите разходи за труд? Какво е взето предвид от Комисията за гарантиране законосъобразността на направените разходи и какви са мотивите за прилагане на методика за определяне на допълнителните разходи за труд, въведена впоследствие и недостъпна за участниците в проектите?
5. Какви мерки ще предприема Комисията за осигуряване на максимална прозрачност на финансовите правила в бъдещите програми?

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048