EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български туристи купуват турски лири

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български туристи купуват турски лири

mail17:05 | 28.05.2020прегледи 556 коментарикоментари 0


Въпреки все още съществуващите ограничения в свободното пътуване и забавянето на икономиката, интересът към турската лира бележи необичаен ръст при българите и в сравнение с всички останали чуждестранни валути.

Няколкостотин българи са си купили турски лири от началото на месеца, според данни на Tavex. Интересът чувствително се е засилил от средата на април и до момента продължава прогресивно да се увеличава. Още преди официалното отваряне на моловете, български граждани са си поръчвали онлайн, средно между 1000 и 3000 турски лири на човек, съобщиха експертите от компанията.

Вероятно причина за тази тенденция е очакването на скорошно официално отваряне на границите, в съчетание с подновената работа на големите молове в Турция още от 11 май.

Друга вероятна причина е, че отново турската лира поевтиня. В началото на май месец курсът на лирата достигна, а за няколко дни дори се търгуваше по-ниско от рекордните нива от края на 2018-та година. През последната седмица Турция успя да върне позиции и валутата на държавата поскъпна с малко над 3%.

През последните години българите успешно съчетават туризъм с пазаруване в южната ни съседка. Особен интерес имат към най-известните търговски центрове, които се намират в европейската част на Истанбул, като „Каньон” (Kanyon), „Истиние Парк” (Istinye Park), „Зорлу Център” (Zorlu Center), „Форум Истанбул” (Forum Istanbul)  и „Джевахир” (Cevahir). Привлекателни са по-ниските цени, както за бързооборотни стоки, така и за конфекция и техника. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg