EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Български текстил: 180 години & милиарди печалби

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български текстил: 180 години & милиарди печалби

mail10:02 | 28.11.2014прегледи 9738 коментарикоментари 0


Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) отбеляза 180 години от началото на българското индустриално текстилно производство, поставено от Добри Желязков-Фабрикаджията през 1834 г. със създаването на първото на Балканския полуостров промишлено предприятие за производство на текстил – сукнената фабрика в Сливен.
Асоциацията отбеляза значимия юбилей с поредица събития, като едно от тях бе посещение в две от най-модерните и успешните в бранша пловдивски предприятия: текстилната фабрика „Сантинели” ООД, която вече 12 г. изработва мъжко официално облекло и „Вени Стил” ООД, специализирана в изработването на дамска конфекция още от 1990 г.
Ето по-важните моменти в развитието на текстилна промишленост в България
1834 г. - Добри Желязков – Фабрикаджията основава първа сукнена фабрика в град Сливен. Тя служи за основа на първото капиталистическо индустриално текстилно дружество в Сливен, което произвежда сукна за Румелия и Турция и е първото промишлено предприятие на Балканския полуостров. До Освобождението вече работят текстилни фабрики в Сопот, Карлово, Велико Търново и Пловдив.
1887 г. – фабриките в страната са 92, през 1894 г. - 130, през 1900 г. - 143 с 5848 работника. Според Константин Иречек, производството в България е качествено и се равнява на западна изработка.
До 1900 г. текстилната промишленост се превръща във водещ подотрасъл на леката индустрия на България.
1903 г. – начало на индустриалното памукотекстилно производство в България с изграждането на първата памуко-текстилна фабрика в гр. Ямбол.
1930 г. – в областите Хасково, Пловдив, Враца, Велико Търново и Русе се широко се развива отглеждането на копринени буби, добиването на естествена суровина и развитието на коприненотекстилната промишленост в страната. България се превръща в един от основните износители на пашкули в Европа. В сектора текстил работят 33% от заетите в индустрията на страната и произвеждат около 20% от общото промишлено производство.
1939 г.- в навечерието на Втората световна война, България е най-развитата в икономическо отношение страна на Балканския полуостров.
1944 – 1950 г. – национализация на производството от държавата; текстилната промишленост става един от водещите отрасли в България.
1970 – 1980 г. – обемът на производство се увеличава близо два пъти, благодарение на огромни инвестиции вложени в ново и модерно оборудване особено в текстилното производство.
1990 г. относителният дял на текстилната и трикотажна промишленост представлява 5,5% , а на шивашката 1,6% от обема на цялата промишлена продукция, като в тези браншове са заети над 180 000 души.
1990 – 2000 г. – преобразуване на държавните предприятия в търговски дружества, децентрализация и преструктуриране на производството.
2013 г. България е изнесла облекла и текстил за рекордните 1,8 млрд. евро.
2014 г. Сектор „Облекло и текстил” е най-големият работодател след държавата, осигуряващ повече от 112 000 работни места.

БАПИОТ
Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) е създадена през 1999 г. за защита интересите на българските производители на облекло и текстил и обединява 145 фирми-членки и 1 колективен член – производители на текстил, облекла от трикотаж и тъкани платове, аксесоари, дистрибутори на машини за текстилната промишленост. Приоритетни за организацията са: участието в обществения диалог за изготвяне на промени в областта на трудовото право в интерес и на работниците и на производителите; промени в професионалното образование, улесняващи придобиването на професионални умения с участие в производствения процес; облекчаване на процедурите за назначаване на бежанци за запълване на дефицита на човешки ресурси в сектора. Асоциацията работи за проучване на пазарите на българско облекло и текстил, както и за повишаване познанията на чуждестранния купувач за предимствата на българските производители. БАПИОТ е член на организацията-шапка на европейската текстилна индустрия EURATEX, чрез която текстилът и облеклото в страната са представлявани на нивото на Европейския Съюз. БАПИОТ е пълноправен член на най-голямата световна организация в бранша - International Apparel Federation (IAF), членува в Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и поддържа ползотворно сътрудничество с Агенцията за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), различни неправителствени организации и сродни европейски организации.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg