EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български сайт преподава химия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български сайт преподава химия

mail10:20 | 04.11.2011прегледи 887 коментарикоментари 0


Как да се популяризира образованието по химията? В Софийски университет стартира инициатива, в която движещи сили са BASF България, Химически факултет на Софийски университет и БАН. Към тях се присъединиха Съюзът на химиците в България, Съюзът на учените в България и Съюзът на учителите по химия. Инициативата, която се провежда под патронажа на МОНМ, е част от отбелязването на Международната година на химията 2011.
Първата крачка в подкрепа на българското образование по химия е представянето на интернет сайта www.chemgeneration.com. Сайтът, който е виртуален учебник по химия, беше презентиран от декана на Химическия факултет проф. Тони Спасов. Основна задача на сайта е да въведе учениците от основните и средни училища в удивителния свят на химическата наука, чрез интерактивни, мултимедийни приложения, игри и новини. Съдържанието на сайта е съобразено с новите технологии и изключителното присъствие на химията в модерния свят. Изработен от Унгарската химическа асоциация благодарение на BASF, сайтът е преведен на 11 езика и дава възможност информацията в него да се актуализира в различните държави. Досега сайтът е представен във всички държави в Централна и Източна Европа.
“В България скоро ще се прояви кризата с наемането на млади специалисти”, заяви Илонка Славчева – старши експерт в Дирекция „Природни науки и екология” в Министерството на образованието, младежта и науката. Много професионални гимназии тази година обявяват нулев прием, като резултат от ниската раждаемост през деветдесетте години на миналия век. Друга причина е намаленият интерес и интензивност на обучението по химия в средното училище.
В световен мащаб се наблюдава отлив на младите от точните науки като математика, физика и химия, стана ясно от пресконференцията. В различен мащаб по света това се отразява в индустрията, където вече се усеща глад за подготвени кадри с химическо образование. Една от целите на Международната година на химията е именно да стимулира интереса на младите хора към химията и да изтъкне същественото значение на тази наука за решаването на нашите най-критични, глобални проблеми, като: изхранване, водни ресурси, здравеопазване, енергетика, транспорт и др.

 


 


Тагове: химия, обучение
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg