EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български компании искат да довършат АМ „Люлин”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български компании искат да довършат АМ „Люлин”

mail17:10 | 15.01.2010прегледи 1097 коментарикоментари 0


В отворено писмо до премиера, разпространено днес,  Управителният съвет на Българска браншова камара (ББК) „Пътища“ призовава за незабавно отстраняване от обекта изпълнителя на автомагистрала Люлин – турската компания „Мапа Ченгиз“ и изпълнението да се възложи на консорциум от български пътностроителни фирми.
Според писмото това може да се случи на база клауза от договора.
Едно от обясненията за забавянето на строежа е мащабното пре проектиране на всички мостове и тунели, инициирано от самата „Мапа Ченгиз“ преди около три години, се казва в писмото на камарата, подписано от председателя й Румен Йовчев, изпълнителен директор на "Мостстрой".
По договор „Мапа Ченгиз“ не могат да забавят изпълнението на магистралата, нито да искат допълнително финансиране, отбелязват от камарата и настояват за среща по казуса.
Според браншовата организация оправданията на турската фирма, че държавата не е изпълнила ангажимента да помогне с преместването на инфраструктурата, не са състоятелни. Няма никакво обяснение защо досега не са преместени нито далекопроводът, нито газопроводът, при положение че за тези дейности има определени средства в проекта и това е задължение единствено на изпълнителя, отбелязва още ББК

Преди дни Борисов изиска от консорциума „Мапа Дженгис” до 20 януари т. г. да му предоставят точен график за изграждането на автомагистрала „Люлин”, с конкретен краен пусков срок на обекта, съобщи правителствената пресслужба. Това стана ясно на срещата между премиера Борисов и управителя на турската компания Тургут Аксакал. В разговора участваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков и министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

Категорични сме в желанието си автомагистрала „Люлин” да е готова през 2010 г., подчерта министър-председателят. Очаквам, че с изготвянето на графика ще бъдат разписани ясните ангажименти и на изпълнителя, и на държавата, заяви още Борисов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg