EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Български инвеститор преговаря за "Полимери"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български инвеститор преговаря за "Полимери"

mail07:15 | 15.02.2017прегледи 1249 коментарикоментари 0


Български инвеститор проявява интерес за закупуване на терена на фалиралия завод „Полимери” в Девня. Бившето предприятие на Николай Банев е разположено върху повече от 1000 дка и в момента се водят преговори между синдика на дружеството и евентуалния купувач. Това заяви в студиото на Дарик Варна кметът на града Свилен Шитов, който изрази надежда, че ще се стигне до сделка и с постъпленията от нея ще бъдат разплатени стари задължения в размер на почти 1 млн. лв. на „Полимери” към общината.

На територията на завода в момента продължават да се намират цистерните с трихлоретан, едната от които е в компрометирано състояние. За тяхното транспортиране и обезвреждане беше обявена обществена поръчка, спечелена от консорциума „Ви Пи Инд-Еко” с оферта от 12 млн. лв. без ДДС. Конкурсът обаче се обжалва и не е ясно докога опасният химикал ще остане в предприятието. Ако се получи теч от контейнера, последиците ще бъдат много притеснителни и ще засегнат не само Девня, но и цялата Варненска област, предупреди Шитов.

От началото на годината в Девня 5 пъти е било констатирано наднормено замърсяване на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ).

„Причините са много и не можем да кажем коя е основната – използваното от жителите твърдо гориво за отопление, промишленият комплекс или интензивният трафик. Искаме измервателната станция на въздуха, която сега се намира в населения с роми квартал „Река Девня”, да бъде преместена в близост до промишления комплекс”, коментира Шитов.

Заедно с още 27 общини Девня участва в проект за населени места с наднормени нива на ФПЧ. Неговата обща стойност е 111 млн. лв., а една от мерките предвижда монтиране на филтри на комините на къщи.

Девня очаква да получи и 4 млн. евро по различни проекти за ремонт на пътната и уличната инфраструктура, която в момента е лошо състояние.

Тазгодишният бюджет на Девня е 7,8 млн. лв., което е с 1 млн. лв. повече от миналогодишния. Общината е изчистила по-голямата част от старите задължения, като до края 2017 г. ще бъдат разплатени и оставащите 600 хил. лв.

Свилен Шитов се обяви за поддръжник за създаване на клъстер между варненските общини за развитие на индустрията в региона. Всяка от общините Варна, Девня, Белослав, Аксаково и Аврен разполага с подходящи територии за промишленост, а осигуряването на добри условия за бизнес ще привлече инвеститори в региона, смята девненският кмет.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg