EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български експерти обучават украински статистици

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български експерти обучават украински статистици

mail11:50 | 02.08.2011прегледи 465 коментарикоментари 0


От 2 до 4 август 2011 г. в гр. Киев /Украйна/ ще се проведе експертно обучение по заявка на Държавния комитет по статистика на Украйна в областта на националните сметки. Обучението се организира от Европейската комисия в рамките на инструмента за предоставяне на техническа помощ за прилагане достиженията на Общностното право (TAIEX). От страна на НСИ обучаващи лектори ще бъдат Елка Атанасова – директор на дирекция „Макроикономическа статистика” и Елена Бакалова – държавен експерт в отдел „Нефинансови национални сметки” към същата дирекция. По време на 3-дневната експертна мисия ще бъдат представени изискванията на ЕС и практиката на НСИ в областта на Брутния вътрешен продукт (БВП) – тримесечни оценки по компоненти на БВП в съпоставими цени.
Основните теми на обучението ще бъдат:
• Регламенти на ЕС за предоставяне на тримесечни данни за БВП по компоненти
• Методи за тримесечна оценка на БВП по компоненти по цени на предходната година – изчисляване на индекси на физически обем спрямо предходно тримесечие и съответно тримесечие на предходна година, дефлатори;
• Преизчисляване на компонентите на БВП по цени на базова година (използване на верижни индекси).
За втори път експерти на НСИ ще обучават колеги от Държавния комитет по статистика на Украйна, което затвърждава доброто сътрудничество между двете статистически служби. Първото проведено експертно обучение беше в областта на бизнес статистиката.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg