EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Български евродепутати провалиха пакет "Мобилност"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български евродепутати провалиха пакет "Мобилност"

mail06:40 | 27.03.2019прегледи 696 коментарикоментари 0


Европейският парламент реши да остави без промяна дневния си ред и да обсъди и гласува в сряда предложените промени в правилата за международните пътни превози. Срещу това решение се изказа дори председателят на парламентарната комисия по транспорт Карима Дели.
Източници от ЕП уточниха за БТА, че решението дневният ред да не се променя е било взето с два гласа повече срещу гласувалите за промяна или с "въздържал се". Председателят на ЕП Антонио Таяни съобщи, че най-рано във вторник следобед евродепутатите ще разполагат с превод на всички близо 2000 предложения за промени в изготвените от транспортната комисия текстове. Засега тези текстове не са публикувани дори на английски език.
При гласуването на промените пленарната зала трябва да се произнесе текст по текст. Евродепутати отбелязаха, че се преследват единствено политически цели, щом досега в транспортната комисия не е било постигнато съгласие. Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков определи решението на ЕП като една от най-големите грешки и коментира, че гласуването в сряда ще бъде "хвърляне на зарове".
По-рано повечето парламентарни групи не заявиха подкрепа за предложените законодателни промени. Бе изразено очакването обсъждането и гласуването на правилата да бъде отложено.

Трима български евродепутати са пропуснали гласуването на седмичната програма. Това са Светослав Малинов (Реформаторски блок/ЕНП), Неджми Али (ДПС/АЛДЕ) и Николай Бареков (“Презареди България”/ЕКР).

Росен Желязков: Бесен съм! Този Пакет мобилност, в този му вид няма и не може да има бъдеще

Бесен съм от внасянето на Пакета за мобилност I в дневния ред на Европейския парламент. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков след гласуването на дневния ред на предстоящото пленарно заседание на Европейския парламент в сряда. По думите му този Пакет мобилност, в този му вид няма и не може да има бъдеще. Той е против принципите на ЕС, на европейското право, на Лисабонския договор и е напълно дискриминационен към държавите от периферията на Съюза, беше категоричен Росен Желязков.

Българският министър изрази разочарованието си от това, че само два гласа не достигнаха да отпадне Пакетът от дневния ред. „Гласовете бяха 156 на 154. Само два гласа не ни достигнаха да отложим спорните текстове за следващия парламент. Ние имаме 17 членове в ЕП от 700, и тези 17 можеха да решат проблем на половин Европа. Отговорността да си депутат в ЕП е огромна. Благодаря на тези, които бяха в зала, останалите няма да коментирам. “, отбеляза министър Росен Желязков. По думите на министър Желязков гласуването ясно показва сериозното разделение в ЕС. „Ние искаме най-добрия вариант не само за България, а и за Европа, защото сме европейци“, каза Росен Желязков. Той подчерта, че е недопустимо да се решават въпроси на конкурентоспособността със протекционистки законодателни решения, които фрагментират транспортния пазар в Съюза.

Петър Курумбашев за пакета “Мобилност”: Не сме се отказали да спечелим този мач

„В момента сме се фокусирали как да спечелим гласуването в сряда, а не какво да правим, ако пакетът „Мобилност“ бъде приет”, каза евродепутатът „Мобилният пакет или ще бъде приет, или няма да бъде приет. Вчера се видя от гласуването, 154 на 156 гласа, че шансът наистина е 50:50. В момента правим анализ държава по държава, човек по човек и водим разговри с всеки един“, каза Петър Курумбашев в сутрешния блок на БНТ.  

„Видяхме вчера, че словашките ни колеги от социалистите излязоха от зала, десните словаци гласуваха с отсрещната страна или “въздържали се”. Аз бях изненадан от румънските социалисти, тъй като поне 10 от тях не бяха в залата, а има трима румънци (един Групата на социалистите и демократите и двама от Европейската народна партия), които са гласували „против“. Не водим ние и тази класация – някой от собствената ти държава да гласува срещу нейния национален интерес”, допълни той.

„За наша приятна изненада испанските социалисти ни подкрепиха, десните се въздържаха, а пък португалците, които бяха твърдо зад нас, гласуваха шарено. Неприятно ме изненадаха ирландците и гърците, които не ни подкрепят към момента. Имаме подкрепата на хърватските евродепутати, но те бяха само двама. Литовците също ни подкрепят, но пък в залата беше само един техен представител. Трябва да поработим с тези колеги за утрешното гласуване и да ги убедим да гласуват заедно с нас. Разчитаме и на британските консерватори. В момента сме се фокусирали как да спечелим гласуването утре, а не, ако загубим, какво трябва да правим след това. В никакъв случай не сме се отказали да спечелим този мач и вчерашното гласуване го показа.”

  На въпрос дали румънското председателство може да направи нещо, в случай че пакетът бъде приет, българският евродепутат отговори, че вече са водени разговори с румънските му колеги с изричната молба да не се открива триалогът между институциите. „Дори и най-лошият сценарий да се случи - пакетът да бъде приет - е абсолютна научна фантастика да си мислим, че триалогът ще се състои. Най-леките триалози минават за около 6 месеца, а някои не са минали и за година и половина. Да си мисли някой, че този пакет може да бъде договорен от март до април, е меко казано научна фантастика. Няма как преговорите да минат за един месец, така че да се върне за последно гласуване в ЕП в средата на април. Има  някакви момински блянове на отсрещната страна, че това може да се договори в рамките на един месец, но това е абсолютно невъзможно”, уточни Курумбашев.

Вицепрезидент Илияна Йотова:

Има още една последна възможност - в сряда, в самия ден на дискусията, може в последния момент да бъде поискано отпадането на Пакет "Мобилност" от дневния ред на дискусията, коментира тя пред журналисти, в отговор на въпрос.
Йотова обясни, че са внесени над 1500 изменения, които не са били своевременно достояние на всички евродепутати и те не са могли да се запознаят детайлно с тях. Има основание да бъде поискано това оттегляне, но за съжаление първият шанс беше пропилян, посочи вицепрезидентът по повод вчерашното гласуване.
Пропуснахме вчера една чудесна възможност, отбеляза Йотова. Тя каза, че винаги в понеделник, когато се гласува дневния ред за седмицата в Страсбург, не всички депутати присъстват и винаги може да се случи да закъснее полет и да има някакво препятствие, но практиката винаги е била да се подсигуряват гласовете, да се говори с колеги от други парламентарни групи или от собствената парламентарна група.
Трябваше да съсредоточим повече усилия върху това как България да изгради своята стратегия и тактика по отношение на пакет "Мобилност", смята Йотова. Беше ясно, че ще има огромен натиск, трябваше да се намерят повече съюзници, да бъдат убедени повече евродепутати, за да може да се защити българският интерес, коментира тя.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg