EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Български евродепутат критикува ЕИБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български евродепутат критикува ЕИБ

mail10:50 | 30.03.2012прегледи 536 коментарикоментари 0


Евродепутатите приеха одитния годишен доклад за дейността на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) през 2010 година. В дебатите по темата взеха участие Вернер Хойер- президент на ЕИБ и Оли Рен - еврокомисар по икономическите и паричните въпроси. Докладчик по досието е Илиана Иванова от Групата на ЕНП(ГЕРБ), която е заместник-председател на Комисията по бюджетен контрол на ЕП,
съобщи пресцентърът на Европейския парламент.
"Финансовата криза оказа сериозен натиск върху достъпа до финансиране на малкия и среден бизнес в Съюза и много от фирмите изпитват затруднения. Затова е необходимо Европейската инвестиционна банка да подкрепи ефективно този сектор, който представлява 99 на сто от всички предприятия в Европа. Малкият и среден бизнес е този, който създава работните места и носи икономически растеж. Затова с моите колеги се обединихме около текстове, които призовават банката за засилване на подкрепата си за МСП", коментира Илиана Иванова.
Докладът критикува банката за недостатъчно ефективни системи за контрол и надзор, и посочва нуждата от ясни индикатори за оценка на резултатите. "В някои от съществуващите програми има пропуски, свързани с оценката на постигнатите ефекти и резултати. Нашите наблюдения бяха подкрепени и от специален доклад на Европейската сметна палата, където се разглежда инструмента на ЕИБ за предоставяне на гаранции за малкия и среден бизнес", посочи българският евродепутат. Друга важна част от доклада засяга програмата за отпускане на заеми по структурните програми. "В доклада призовавам банката да продължи да предлага тези инструменти не само за страните, изпитващи финансови затруднения, но и за държавите, които въпреки трудностите, поддържат отлична финансова дисциплина. Тези програми осигуряват възможност за допълнително финансиране, което е ключово за държавите в този период на бюджетни съкращения. Радвам се, че така, както ме подкрепиха колегите в Комисията по бюджетен контрол, така и днес докладът беше гласуван с широко мнозинство в пленарната зала", подчерта Илиана Иванова.
Докладът на Илиана Иванова разглежда дейността на ЕИБ през 2010 година и е резултат от задълбочен анализ на операциите на банката. Текстовете включват препоръки за подобряване работата на банката, както и идеи за бъдещето на финансовата институция. В документа са засегнати въпросите, свързани с финансирането за малкия и среден бизнес, финансовите инструменти на банката, програмите извън ЕС, оптимизирането на системите за одит и контрол на изразходваните средства, подобряването на прозрачността и други.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg