EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Български вина на пазара в РСМ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български вина на пазара в РСМ

mail18:03 | 12.04.2022прегледи 1334 коментарикоментари 0


Вече има партньор, който ще продава продуктите на българската винарна "Черноморско злато" на пазара в Република Северна Македония. Това каза председателят на Управителния съвет (УС) на Националната лозаро-винарска камара (НЛВК) в България и изпълнителен директор и член на УС на българската винарна "Черноморско злато" (Black Sea Gold) - Поморие Йордан Чорбаджийски на специално събитие в Националния пресклуб на БТА в Скопие. Той добави, че Националната лозаро-винарска камара в България е започнала инициатива да работи със съседите от Северна Македония. Чорбаджийски счита, че българските вина се възприемат доста добре и се харесват на хората в Северна Македония. "Надявам се да запознаем колкото се може повече наши клиенти тук. Надявам се повече изби да започнат да продават вино и високоалкохолни продукти в Северна Македония, както и ще спомагам за това вина от Република Северна Македония да се позиционират още по-добре на българския пазар", заяви Йордан Чорбаджийски. По думите му качеството на македонските вина е на световно ниво. Затова той разчита на тясно партньорство и сътрудничество, защото по този начин и България, и Република Северна Македония ще се позиционират доста по-добре на световния пазар. 

Председателят на УС на НЛВК се надява до една седмица български вина да бъдат в Северна Македония. Позиционирането им на пазара обаче изисква време. Затова той предполага, че до един-два месеца ще се предлагат в ресторантите и някои магазини. По негови наблюдения потребителите в Северна Македония много харесват вино от сорт Шардоне, Совиньон блан, както и Розе. Като цяло на пазара в Република Северна Македония ще бъдат внасяни традиционни сортове вина от България, допълни Чорбаджийски.

Посланикът на България в Република Северна Македония Ангел Ангелов благодари на генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев за енергията, която посвещава на развитието на двустранните отношения между България и Република Северна Македония. По думите му виното е "един мост, по който може това движение да стане". Според него, ако успее да се направи пробив с българските вина в Северна Македония, той ще е исторически. Българският посланик увери, че България като посолство и дипломатическа служба ще направи всичко възможно да подпомогне този процес, защото ключово в момента е, че всички интензивни разговори между България и Република Северна Македония са свързани с общата идея за "отварянето на двете държави една към друга", основно в икономическата област. Именно производството на вино е една от тези възможности, отбеляза Ангелов. 

Генералният директор на БТА Кирил Вълчев обяви в началото на пресконференцията, че Агенцията започва поредица от практични събития в Националния пресклуб на БТА в Скопие под наименованието "БТА представя". Идеята е БТА да представя различни области, в които хората от България и Република Северна Македония да работят заедно. През тази седмица вече, освен постоянни срещи на кореспондента на БТА Маринела Величкова с колеги от различни медии в Република Северна Македония, имаше среща на двамата председатели на Сметните палати на двете държави, които дадоха пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Скопие. Днес ще бъдат представени две неща, които свързват България и Република Северна Македония. След събитието, посветено на виното, следобед ще бъде представено знанието, съобщи Вълчев.

Националната лозаро-винарска камара е организация, която обединява на професионална основа около 40 представители на лозарството и винарството в България. Тя е учредена през февруари 2000 г., но всъщност представя една много дълга традиция, изтъкна Вълчев. Той припомни, че винарната "Черноморско злато" започва своята история през 1924 г., когато в Поморие е учредена първата Лозаро-винарска кооперация "Димят". Това са годините, когато се основават лозаро-винарските кооперативи и винопроизводството в България от дребен частен бизнес се превръща в истинска винарска индустрия, която през 60-те години поставя България на първо място в света по износ на десертно грозде и на второ място по износ на висококачествени бутилирани вина в света, посочи генералният директор на БТА. 

Редакция "Справочна" на БТА е проверила информацията за това след обявяването на независимостта на Република Северна Македония през 1991 г. какво вино е стигало до страната от България. През 1999 г. България е изнесла около 100 000 литра вино, но след това постепенно това върви надолу, а страната ни остава един сериозен производител на вино. 

По данни на Европейската статистическа служба "Евростат" през 2018 г. България е изнесла вино на стойност малко над 30 млн. евро, като немалък дял от това вино е за страни извън ЕС - на стойност близо 7 млн. евро. "Посланието, което искам да отправя аз, е, че Европейският съюз е място за срещи на различни вкусове", заяви Вълчев.

България е с много сериозни винарски традиции, допълни Йордан Чорбаджийски. В България винопроизводството през последните 15-20 години се разви много, изтъкна той. Производствените мощности са се модернизирали много. Много е инвестирано във винопроизводството. "Смея да твърдя, че българското вино е на световно ниво", каза още Чорбаджийски. Това го доказва колко световни награди са спечелили българските вина. Той посочи, че България има голям златен медал за винено бренди, получен във Франция. "Дадоха голям златен медал на продукт, който е от България, в меката на коняците", изтъкна Чорбаджийски.

През 50-години на 20-и век качествата на българското вино са оценени от множество чуждестранни специалисти. Проф. Ернест Фогт, директор на Държавния лозаро-винарски изследователски институт във Фрайбург, пише в своя книга, че някои български вина по качествата си се сравняват с най-добрите френски бургундски вина. Той посочва гъмзовите вина от районите на Крамолин, Сухиндол, Ново село, община Видин, Павликени, които са с подчертан специфичен плодов аромат, добре обгрени и добиват фин букет при отлежаване в продължение на две-три години. 

През 1958 г. на Международния конкурс на вина в Будапеща, Унгария, България се представя с 28 вина, като всичките са наградени - седем получават златен медал, 17 - сребърен, три - бронзов, и едно - диплом. България се представя със сортовете Гъмза, Мавруд, Тракия, Мискет, Сензо, Зарчин. В изложението освен България участват Албания, Австрия, Алжир, Гърция, ГФР, Испания, Италия, Кипър, Франция, Румъния, Швейцария, СССР, Унгария, Югославия и Чехословакия. 

От 22 до 31 август 1966 г. в София е проведен първият Международен конкурс на вина, по време на който са дегустирани 913 проби десертни вина от 12 страни. България получава най-много златни медали - 32.

През юни 1979 г. във Франция е организирана световна дегустация на вина, която е непозната до момента по своите мащаби и начин на оценяване. В нея участват 33 страни с общо 564 вина, от които за крайна дегустация са определени 330. България изненадва всички с доброто си представяне. Страната се представя с три вина - Мавруд, реколта  1968 г., производство на "Винпром" в Асеновград, отличено с първа награда в категорията "Типични вина", Гъмза - реколта 1977-1978 г., представено от Лозаро-винарския комплекс в Сухиндол, от редовна партида за износ, отличено с осмо място, и Каберне - реколта 1970 г., производство също на "Винпром" в Асеновград, отличено с 12-о място в категорията тип Бордо. Същата година България заема четвърто място в света по износ на бутилкови вина.

През 1999 г. на най-големия годишен панаир на вината в Лондон, Великобритания, червено вино Мерло, специална резерва, реколта 1996 г., на "Винпром" Русе печели златен медал - първи за българско вино от този панаир. В панаира участват 865 компании, търгуващи с вина и винарски продукти.

В периода 1996-2002 г. редица български вина са отличени със "Златен ритон" на Международната изложба за лозарство и винарство "Винария". 

През 2002 г. вино "Шардоне Сунгурларе 2001" е отличено със златен медал от международен конкурс за вина Mundos Vini в Германия. Наградата е второто международно отличие само за година за българското вино "Шардоне Сунгурларе" след сребърния медал от деветото международно състезание за най-добрите вина Шардоне в света Chardonna du Мonde във френския град Сейнт Лагар.

През 2018 г. "Братя Минков" печели за трети път голямата награда за качество - Златен медал от Decanter World Wine Awards, за Minkov Brothers Cuvee 2016. 

На 18 февруари 2022 г. на конкурса Vinalies Internationales в Париж, Франция, българските изби печелят общо 14 медала, като "Вила Ямбол" е отличена с осем от тях. Другите оценени български изби са New Bloom Winery, "Катаржина" и "Домейн бояр". Организатор на конкурса е френският Съюз на енолозите. В конкурса участват 3000 проби вина от 30 държави. Със златни и сребърни медали са отличени български вина от сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Пти Вердо, Шардоне, Совиньон Блан. На българско вино е присъдено и специалното отличие "Голям златен медал", като наградата се връчва само на продукти с топ качество, оценени с над 92 точки.

На събитието в Националния пресклуб на БТА в Скопие присъстваха генералният директор на Македонската информационна агенция (МИА) Драган Антоновски, директорът на Агенцията за аудио и аудиовизуални медийни услуги в РСМ Зоран Трайчевски и собственикът на северномакедонския вестник "Вечер" Бобан Андрески.


Тагове: вино, Македония
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886