EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Български бизнес делегации ще посетят Аржентина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Български бизнес делегации ще посетят Аржентина

mail10:23 | 05.02.2016прегледи 1040 коментарикоментари 0


Българският държавен глава Росен Плевнелиев стана първият европейски лидер, осъществил официално посещение в Буенос Айрес след встъпването в длъжност на новия президент на Аржентина Маурисио Макри.

Двамата президенти са се уговорили Макри и бизнес делегация да посетят България през следващата година.

Междувременно, български бизнес делегации ще посетят Аржентина в сфери, които двамата президенти набелязаха като приоритетни – земеделие и производство на храни, минно дело и енергетика, информационни и комуникационни технологии и аутсорсинг. Двете страни ще работят също така за задълбочаване на сътрудничеството между дипломациите на България и Аржентина, като през следващите месеци предстои посещение у нас на представител на външнополитическото ведомство на Аржентина.

В рамките на посещението на българския президент и в присъствието на над 100 аржентински компании бе подписано споразумение за сътрудничество между търговските палати на България и Аржентина.

„България може да предложи на аржентинския пазар висококачествени и утвърдени на световните пазари продукти на фармацевтичната и химическата промишленост, машиностроенето и ИКТ индустрията“, посочи министър Лукарски.

„Аржентина се нуждае от изграждане на инфраструктура и увеличаване на търговията, включително със страните от ЕС и в частност с България“, посочи от своя страна заместник-председателят на Търговската камара на Аржентина г-н Мануел Ривейра.

Министър Лукарски подчерта още, че особено значение страната ни отдава на развитието на двустранните търговски отношения с Аржентина в контекста на нейното членство в икономическата общност МЕРКОСУР, както и членството на България в ЕС. По този начин двете страни предоставят възможности не само в рамките на националните си пазари, но и на много по-високо ниво, достигайки стотици милиони потребители.

България и Аржентина в цифри

Стокообменът между България и Аржентина е скромен по размер, като според българската статистика през 2014 г. възлиза  на $17.09 млн. Износът на България е в размер на $3.79 млн., а вносът от Аржентина на $13.3 млн. За сравнение, през 2011 г. тези цифри са съответно: общ стокообмен – $96.2 млн.; български износ – $29.7 млн. и внос от Аржентина – $66.5 млн.

През първите единадесет месеца на 2015 г. двустранният търговски оборот отчита ръст от 35%, достигайки $21.6 млн., от които български износ за $4.5 млн. и внос от Аржентина за $17.1 млн.

Най-голям дял в износа на България за Аржентина заемат инсектициди, артикули за фойерверки, ензими и ензимни препарати, антибиотици, минерални или химични азотни торове и др.

Източник и снимка: president.bg, МИЕ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg