EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българската правна „перверзия”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската правна „перверзия”

mail15:10 | 16.06.2011прегледи 1102 коментарикоментари 1


Eмилиян Лилов, Deutsche Welle
В деня на национален траур (заради тежката катастрофа на магистрала "Тракия"), финалът на един съдебен спор след друг трагичен пътен инцидент ни дава основание да се запитаме: защо закон и морал така се разминават? Бързам да подчертая, че решенията на съда, вкл. на българския, не подлежат на обсъждане и към тях трябва да се отнасяме с необходимите респект и уважение. Така и правим - приемаме аргументите на СГС по казуса "Мануела Горсова", пострадала тежко при катастрофа, причинена от фигуриста Максим Стависки. Но ще си позволим да погледнем и към моралната страна на въпроса, която е неотменна част от казуса. Та нали пледираме да сме част от зряло и будно гражданско общество, в каквото много искаме да живеем.
Счупена ли е везната на Темида?
Преди това да уточним за протокола - Мануела беше осъдена да заплати близо 21 000 лева разноски по загубено от нея дело срещу застрахователна компания, отказала да покрие разходите по лечението й в чужбина. Сумата се формира от разходите, направени по делото от застрахователя и от причинителя на катастрофата, отървал се с условна присъда. Излиза, че жертвата дължи пари вкл. на палача си! И точно в това се заключава моралната страна на въпроса. Отвъд буквата на закона е редно да се запитаме как това засяга общественото съзнание?
Хората се вълнуваха искрено и през годините следяха с интерес развоя на този казус. Акцентът падна върху противопоставянето на обикновения човек и т. нар. ВИП-ове, и прилагането на двойни стандарти в отношението на съда към тях. Вярно е, че виновният донякъде спечели симпатии с поведението си, разкайвайки се напълно и опитвайки се да помогне с каквото може. Обществото обаче така и не разбра защо, ако си известен, трябва да бъдеш облагодетелстван от закона?
Българската "правна перверзия"
Вярно е и друго - разгърналата се дарителска кампания и злоупотребите на бащата на пострадалото момиче впоследствие размиха фокуса. Днес обаче дори и хора от бранша определят решението на съда като "правна перверзия". Всички си задават въпроса - ако е законно, то морално ли е (вкл. ако Стависки се откаже от сумата)? И ако подобен закон не застава зад морала, тогава кому е нужен той?
В по-широк аспект такова “правораздаване” кореспондира и със знаковите процеси срещу организираната престъпност, чиито босове безнаказано и нагло ни се усмихват от пред камерите. Този вид "правораздаване" се родее и с изхода от малкото на брой дела срещу корумпирани чиновници, но така също и с многото несъстояли се производства срещу други ВИП-ове - министри, депутати, висши магистрати. Такава Темида е не само сляпа, тя остава глуха за истината и мери със счупен кантар.
В момента в социалните мрежи върви акция в защита на Мануела, точно по линия на моралната страна от въпроса. Предстои митинг. Едва ли е уместен паралелът с арабските революции, но е време гражданската съвест на България да се самосезира поне веднъж. Формите на безкръвен протест са много. Стига човек да има куража да ги използва.

 Б.р. 

В Facebook  набира подкрепа призив за протест – флашмоб срещу продължаващите безобразия в българското правораздаване. "Вместо да се възмущаваме по форумите, нека да се съберем в четвъртък (16.06.2011) за 5 минути и да оставим по една свещ на Съдебната палата, малко цветя и да кажем "Бог да прости българското правосъдие".

* Заради Красьо Черния
* Заради делото "Ставийски"
* Заради делото "Соло"
* Заради безпринципните назначения, от страна на правителството във ВСС
* Заради липсата на присъди по коeто и да е от знаковите дела
* Заради всички неосъдени политици
* Заради докладите на ЕК за напредъка в правосъдната система, и грамите на Уикилийкс......

 


 


Тагове: съд, присъда
 
Коментари
 
pavel kanev - 16-06-2011 г. 15:54:55

Когато една държава и едно общество нямат никакви морални ценности,няма закони,няма правосъдие,няма и справедливост.Обратното също е вярно...Факт е,че държавата ни е первезия,перверзия е и съдебната ни система.Така че решението на СГС по делото "Мануела Горсова" е "логично". И не знам дали Господ ще прости на българското правосъдие,но дано Той не изостави обикновените български граждани...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg