EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българската икономика през март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българската икономика през март

mail09:00 | 09.05.2014прегледи 905 коментарикоментари 0


Краткосрочната бизнес статистика показа благоприятно развитие в началото на годината, като растежите на индустриалното производство и продажбите на дребно се ускориха, а строителната продукция отчете повишение. Показателят за бизнес климата също се подобри. На фона на тези развития, единствено оборотът в промишлеността отчете понижение след регистрирания спад на продажбите на външния пазар.
Броят на регистрираните безработни отбеляза минимален спад спрямо предходния месец, докато равнището на безработица се задържа на 12.2% през февруари. Потребителските цени продължиха да се понижават, като отрицателното изменение на ХИПЦ се ускори до 2.1% спрямо година по-рано.
Салдото по текущата сметка бе отрицателно в размер на 0.7% от БВП през януари. Дефицитът се удвои в сравнение със същия месец на предходната година, след като нарастването на търговския дефицит и по-малките излишъци по услуги и текущи трансфери компенсираха подобрението по доходната статия. Дефицитът по финансовата сметка възлезе на 441.7 млн. евро, при дефицит от 1 090.2 млн. евро година по-рано.
Международните валутни резерви достигнаха 14 млрд. евро в края на март. Депозитът на правителството се повиши в резултат от характерното за този период нарастване на данъчните приходи, докато банковите резерви се развиха в противоположната посока. Покритието на паричната база се подобри със 7.6 пр.п. спрямо февруари и достигна 170.4%. Към края на януари нивото на резервите бе достатъчно да покрие 5.9 месеца внос на стоки и услуги или 144.3% от краткосрочния външен дълг на страната.
Дефицитът по КФП възлезе на 0.9% от БВП на касова основа към края на февруари, като бе отчетено подобрение от 43.8 млн. лв. спрямо година по-рано. Балансът бе отрицателен както по националния бюджет, така и по европейските средства./МФ
 


Тагове: МФ, икономика, март
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg