EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българска екосистема за Изкуствен интелект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българска екосистема за Изкуствен интелект

mail16:02 | 11.06.2021прегледи 662 коментарикоментари 0


Пет български организации се договориха за изграждането на Българска екосистема за Изкуствен интелект (БЕИИ). Това са Сдружение “Клъстер Изкуствен Интелект България”, Фондация “ЛИБРе”, Сдружение “Обединено Дрон Общество”, Сдружение “Биотехнологичен и здравен клъстер” и Сдружение “Клъстер за интеграция на нововъзникващи технологии”. На 8 юни в София те подписаха Меморандум за сътрудничество за развитие на технологиите за изкуствен интелект (Artificial Intelligence) у нас.

Споразумението предвижда разработване и популяризиране на политики, стратегии, добри практики и етични кодекси за развитие в областта на изкуствения интелект (ИИ). Организациите ще популяризират съвместно както потенциалните възможности, така и рисковете при интеграцията и експлоатацията на такива технологии.

Една от целите на новосъздадената екосистема е да се изгради широко разбиране сред обществеността как системите с ИИ и свързаните с тях „умни“ устройства тепърва ще променят нашето ежедневие. Сред останалите задачи, заложени в меморандума, са: насърчаването на сътрудничеството в областта на ИИ между науката и бизнеса, изграждането на международни партньорства, както и създаването на благоприятна среда за производство на продукти и услуги с вграден ИИ.

Извън територията на България инициативата ще бъде популяризирана под наименованието Bulgarian AI Ecosystem (BAIE). За целта партньорите взаимно ще обменят информация, знания, опит и идеи, както и ще извършват консултации на експертно ниво. Заедно те ще осъществяват активен диалог с държавните институции, академичните среди, бизнеса и широката общественост, представяйки възможностите за безопасна  интеграция на изкуствения интелект в социалните и бизнес процеси на страната ни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg