EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Българска блокада на гръцката граница

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българска блокада на гръцката граница

mail09:45 | 21.04.2016прегледи 1081 коментарикоментари 0


Превозвачите ще блокират границата с Гърция по време на почивните дни около Великден и Гергьовден. Всички пунктове между двете страни ще бъдат затворени за камиони, автобуси и леки коли в дните от 29 април до 8 май. Превозни средства ще се пропускат само в определени часови интервали.

Предварителният план е 4 часа да бъдат затворени пунктовете, 2 часа да са отворени, уточниха за Дарик от бранша.

Нова блокада на българо-гръцката граница. Този път българските превозвачи ще спрат движението на всички видове автомобили през граничните пунктове с Гърция в периода от 29 април до 8 май, каза Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи:

„Това ще бъде нашият протест, насочен към гръцката 40-дневна блокада през месеците януари-февруари. Ще има часови зони, през които ще се пропускат превозни средства. Предварителният план е 4 часа да бъдат затворени граничните пунктове, 2 часа да бъдат отворени. Трябва да отговорим на гръцките фермери, както сме обещали, защото това, което правят ежегодно, не може да се повтаря и няма да допуснем да се повтаря".

Превозвачите не се притесняват от реципрочни действия от гръцка страна и смятат, че българите ще ги подкрепят.

„Мисля, че голяма част от нашите сънародници ще ни подкрепят, защото видяха, че по време на протестите и блокадите на гръцките фермери ние бяхме поставени в нечовешки условия. Нашите водачи и превозвачи страдаха в рамките на 40 дни. Това е отговор към гръцките фермери, отделно от това - нека да почиват в България", каза още Арабаджиев.

До края на седмицата ще стане ясно какви със сигурност ще са часовите зони, в които ще се пропускат автомобили през границата в периода на блокадата.

Блокада на българско-гръцката граница по Великден ще се отрази "трагично" на родните туроператори и хотелиери, предупреди Здравка Чимева – представител на туроператор в Благоевград. Тя призова автомобилните превозвачи, които се канят да отмъстят по този начин на гръцките фермери, да преосмислят намеренията си.

Чимева пояни пред БНР, че всички туроператори, които имат групи за Гърция в този период, са предплатили или цялата сума, или са направили някакъв депозит от 30,40 или 50%:

Да не стане така, че вместо да изпишем вежди, да извадим очи, защото аз съм абсолютно убедена, че хотелиерите няма да възстановяват суми, абсолютно съм убедена, че колегите туроператори сме платили вкл. и транспорта. Едно такова затваряне на границата предполага струпване на туристически автобуси и тук не говорим вече за домати, краставици или портокали, които ще се развалят на границата, а говорим за хора. Тук не говорим вече само за финансови загуби, защото няма да са малко, а за чисто емоционални, човешки взаимоотношения и състояния. Така че трябва да се направи много внимателно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4112