EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българо-турска компания за износ на ток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българо-турска компания за износ на ток

mail11:45 | 24.01.2014прегледи 1168 коментарикоментари 0


Газовата връзка между България и Турция може да бъде изградена в срок от две години, прогнозира икономическият министър Драгомир Стойнев по време на среща днес със своя турски колега Танер Йълдъз. Газовата връзка с Турция се явява един от основните източници на диверсификация в доставките на природен газ за България. През март ще има конкретно подписано споразумение за начина, по който ще бъде изградена връзката, със срокове и параметри, допълни Стойнев.
От българска страна в изграждането на газовата връзката ще работи „Булгартрансгаз”. Газопроводът ще бъде с дължина 114 км и капацитет между три и пет милиарда кубически метра газ годишно.
В отговор на въпрос колко ще струва газът по новата тръба с Турция, министър Стойнев каза, че това предстои да се уточнява в техническия проект, но се надява да е напълно поносима.

Освен това се предвижда създаване на съвместна компания между Националната електрическа компания (НЕК) и фирма, предложена от турска страна, за улесняване на износа на електроенергия, директно от НЕК. Тя ще бъде регистрира в Турция, за да се улесни износът на електроенергия директно от НЕК. "Става въпрос за износ на електрическа енергия в размер в началото от 600 мегавата, а в последствие до 1300 и повече мегавата, отбеляза турският министър.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg