EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българките в тежката индустрия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българките в тежката индустрия

mail12:38 | 15.02.2024прегледи 550 коментарикоментари 0


Металургията е индустрията, която може да даде равни възможности, да осигури по-голяма видимост на жените, които са заети в нея и пред които има възходящ кариерен път. В това са убедени Таня Винтер и Щефани Клайн, основателки на Women4Metals - браншова инициатива на водещия глобален доставчик на цветни метали "Аурубис" от 2019 г., чиято цел е да засили ролята на жените в металургията, като ги насърчава и подкрепя в професията. Двете дами представиха инициативата в медодобивния завод на "Аурубис България" в Пирдоп. Събитието беше открито с приветствие от изпълнителния директор на компанията Тим Курт, който е и президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК).

Таня Винтер, съосновател на инициативата Women4Metals, работи в металургията от 16-годишна възраст. Тя разказа, че от октомври 2022 г. мрежата е отворена и за други компании от сектора, които желаят да се присъденият към нея. Инициативата работи най-добре в пряк контакт, установяват двете основателки. Срещаме се с жените в самото производство, на живо, за да споделяме това, което ги вълнува в професионалната сфера и не само. Мрежата живее чрез нейните членове, за нас е полезно да опознаем всеки там, където работи, обясниха Щефани Клайн и Таня Винтер. По време на представянето те коментираха, че един от работещите начини за повече жени в индустрията е адаптиране на обявите така, че позициите да станат по-привлекателни за дамите и да ги стимулират да кандидатстват.

Каква е ситуацията в бранша у нас?

Нямаме предизвикателство, свързано с липсата на дами кандидати. В нашия район жените не се страхуват от това да влязат в тежката индустрия и имаме много звена, в които те преобладават, не само такива, в които това е по-скоро естествено, като лаборатории например, каза в отговор на въпрос на БТА Янка Захариева, ръководител "Подбор и назначения" в "Аурубис България".

По думите й в пречиствателните звена работещите са 50/50 жени и мъже. Имаме много жени инженери, R&D звеното ни (изследователска и развойна дейност - бел. авт.) e основно от дами, на най-големите кранове също работят жени, обясни тя и допълни: "Жените са смели и декларират желание да влязат в индустрията".

Инициативата Women4Metals е еманация на идеята, че една жена има своето равноправно място и че няма индустрия, която да не е подходяща за жените, коментира доц. д-р Ия Петкова, преподавател в катедра "Стопанско управление" на СУ "Свети Климент Охридски" и директор на Детски научен център "Музейко".

По думите й съществува голяма дилема по отношение на лидерството и това как се справят двата пола, но заемайки ръководна позиция, жените и мъжете се представят еднакво добре.

Заместник-директорът на Агенцията по заетостта Милена Георгиева изтъкна, че пазарът на труда у нас успява да запази своите добри традиции. 

В България имаме възможност да се радваме на доста добра позиция на жените на пазара на труда, посочи тя и допълни, че се прилагат всички активни мерки за по-голяма заетост, а за агенцията е много важно да наблюдава опита на големи работодатели по отношение на социалните активности, които те извършват.

Таня Гергинова, ръководител на отдел "Връзки с обществеността" в ГБИТК, посочи, че членовете на Камарата са над 600 фирми и 60 процента от контактите са на жени. 

В Германия жените на ръководни позиции според последната статистика са 23 процента, в България сме малко повече, но искахме да създадем платформа, където жените да споделят ноу-хау, да се обсъждат теми, които ги вълнуват и които биха им помогнали да израснат в кариерата, сподели тя за опита на Камарата с подобна инициатива за приобщаване на жените. "Аурубис" са член на Камарата от много години и винаги са ни подкрепяли в много смели идеи и проекти, и се надявам, че тази инициатива ще бъде още един повод да си партнираме, защото индустрията е един много голям бранш, обясни тя.

Защо жените успяват?

Д-р Мариана Чолакова, почетен консул на Федерална република Германия в София, изтъкна, че жените имат качествата да се справят със задачи, да решават проблеми. Тя направи препратка с известния детски роман "Пипи Дългото чорапче" и думи на главната героиня: "Работата е там, че съм нещотърсач и затова нямам минутка свободно време. Светът е пълен с различни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и да ги намери".

По думите й голяма част от активните жени са непрекъснато търсещи и намиращи, и образованието е изключително важно в този процес. Чолакова даде пример с пловдивския ромски квартал "Столипиново" и осъществения там социален проект "Шивашка работилница", чрез който текстилни фирми, включително членове на ГБИТК, назначават на работа като шивачки жени от квартала. "За тези жени това беше един изключително голям тласък и децата в техните семейства започнаха да гледат по друг начин на тях. Ключов въпрос е възможността за образование за всички, за допълнителна квалификация, заяви Мариана Чолакова.

Инж. д-р Емануела Манолова, мениджър "Бизнес развитие - железни силикати" в "Аурубис България", посочи, че в компанията жените са 24 процента и работата в смесени екипи дава висока добавена стойност.

Мориц Зайлер, ръководител на отдел "Икономика" в Посолството на Германия, акцентира в своето приветствие, че чуждестранните инвестиции не трябва да се ограничават само до средства, които се влагат в някоя държава. Той посочи, че ценностите, които изповядват германските компании, са за равни права и възможности във всички сектори и сфери от бизнеса.

Вярваме, че споделените ни ценности трябва да бъдат изповядвани и във веригите на доставки, и в отношението ни спрямо хората, които работят, на местата, където работят, заяви Мориц Зайлер.

По думите му индустрията в Германия може много да научи от тази в България. "Вярвам, че България в сферата на индустрията и в ИТ сферата е изключително по-напреднала и с по-добри постижения, отколкото ние имаме в Германия. Това, което виждаме по отношение на женската заетост и на жените, заемащи ръководни позиции в компаниите – можем много ние да научим от вас, можем да предадем обратно как е постигнато това и как може да продължава да се развива. Двете страни имаме възможността да се възползваме от сътрудничеството в Европейския съюз, което ни обединява", посочи ръководителят на отдел "Икономика" в германското посолство. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037