EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България №15 в ЕС по военна сила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България №15 в ЕС по военна сила

mail16:05 | 06.12.2018прегледи 1059 коментарикоментари 0


Армиите на САЩ, Русия и Китай са трите най-могъщи в света според класацията “Световна военна сила” за 2018 г., която се актуализира всяка година. На България е отредено 60-о място, като страната ни е подобрила представянето си, показва сочеща нагоре стрелка.

Непосредствено преди нас е Финландия, а след нас - Австрия, Словакия, Португалия и Белгия.

Сред съседите ни Турция има смазващо превъзходство и е на 9-о място. Гърция е 28-а, Румъния - 40-а, Сърбия - 78-а, Македония е 118-а.

Сред включените в подреждането 25 държави от ЕС България заема 15-а позиция.

Най-силната европейска армия е френската, следвана от британската, германската, италианската, испанската и полската. В класацията не фигурират Кипър, Малта и Люксембург. За първи път тази година е включена Ирландия.

Сайтът “Световна военна сила” е независим. Подреждането се прави по 55 критерия, за да определи индекса на 136 държави. Формула позволява на по-малките, но по-напреднали в технологично отношение държави да се конкурират с по-големите. Взети са под внимание геополитически фактори, природни ресурси, индустрия, работна сила. Финансовата стабилност също е от съществено значение, поради което държавите се съизмерват още и по външен дълг и покупателна способност.

Авторите отбелязват, че въпреки членството в НАТО въоръжението на България все още е смесица от съветска техника от времето на студената война и модерно западно оборудване. Индексът ни е 0,9839 при идеален 0,0000, който е непостижим. Колкото повече индексът на една страна се доближава до нулата, толкова по-напред е тя. Подреждането взема предвид не само числеността на армиите и притежаваното оръжие, но и колко разнообразно е то.

В сравнение със съседите ние изпреварваме Сърбия и Македония, но сме доста далече от Румъния и Гърция, и най-вече от Турция. По числен състав на активна военна служба Турция е 15-а в света, Гърция 36-а, Румъния - 54-а, Сърбия - 72-а, а България 77-а. Македония е с най-малочислена армия и се нарежда чак на 124-о място.

По капацитет за въздушен бой Турция категорично води и е на 10-а позиция в света, Гърция също е много напред по този показател и заема 19-о място далече пред Румъния (61-а) и Сърбия (72-а). Ние сме 81-и, следвани само от Македония - на 115-о място. Най-доброто ни подреждане засяга капацитета за водене на сражения с танкове и артилерия. Там сме на 33-о място в света по отношение на танковете, но пак сме изпреварени от Турция (10), Гърция (17), Румъния (22) и Сърбия (24). По бронирани коли заставаме на 56-о място в света, но отново след Турция, Гърция, Румъния, като решително изпреварваме Сърбия, която е на 79-о място.

Самоходната артилерия ни извежда на 28-о място сред 136-те, като от съседите ни водят само Турция и Гърция. Интересно е, че по този критерий задминаваме дори Франция и Германия.

По отношение на ВМС от съседите ни Турция (12) и Гърция (22) отново са лидери, следва Румъния с 53-о място, а ние сме на 71-о, като водим пред Сърбия и Македония. По военен бюджет сме на опашката в ЕС и от нас по-малко харчат само Литва, Латвия и Естония. По този критерий се позиционираме на 81-о място в света. От всичките ни съседи пък военният ни бюджет е по-голям само от този на Македония.

Освен САЩ, Русия и Китай в първата десетка на най-големите военни сили са още Индия, Франция, Великобритания, Южна Корея, Япония, Турция и Германия. Много добри позиции имат Египет (12), Иран (13), Израел (16), Северна Корея (18), Виетнам (20).

В рамките на Централна и Източна Европа най-добре се представя Полша (22), следвана от Чехия (30) и Румъния (40).

Класацията се базира само на притежаваните от държавите конвенционални оръжия за бой по земя, въздух и вода. Тя не отчита ядрените оръжия, но страните, които ги притежават, получават бонус. Страните, които пък са лишени от излаз на море, поради което нямат военен флот, не получават наказателни точки. Държавите-членки на НАТО, добавят малък бонус поради факта, че могат да се ползват от военния капацитет на съюзниците.

Първите три държави по военен бюджет са САЩ с 647 млрд. долара, Китай ($ 151 млрд.) и Саудитска Арабия ($ 56 млрд.), а Русия е 6-а ($ 47 млрд.). Парите, които САЩ дават за въоръжение обаче, са над 5 пъти повече от тези на Китай и над 13 пъти повече от Русия./24 часа


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg