EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

България №1 по употреба на електромобили

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България №1 по употреба на електромобили

mail10:50 | 01.03.2012прегледи 978 коментарикоментари 0


България се амбицира да развива електрическа мобилност в периода 2012-2014 година, стана ясно при откриване на "Дни на българската индустрия" в Интер Експо Център. Министрите Трайков и Московски съобщиха, че заедно са започнали проучване как е развит този вид транспорт в Европа и как се мотивират производителите на автомобили, ползващи алтернатива на конвенционалните горива.
Според Илия Левков, председателя на Индустриалния клъстер "Електромобили" ИКЕМ електромобилността е част от бъдещето на транспорта в света. Леков смята, че нации, които днес не се включат в надпреварата за електромобилност, след няколко години ще се окажат вносители на чужди високотехнологични продукти. Електромобилността дава уникален шанс на страната ни да се превърне на територия на електромобилните технологии в ЕС, в износител на високи технологии, коментира още той, цитиран от БТА. Стратегията на клъстера е да създаде условия за това електромобилността в България да се случи- с българско участие, и българската индустрия да намери място в този огромен икономически процес, каза Левков. И допълни, че първата задача- осигуряване на законодателните промени, вече е на път да се реализира. Втората стъпка е да се осигурят промени в образователната система, които също вече се случват. Подготвяме и необходимите за това кадри - техник и електромонтьор на електромобили в средното училище, бакалаври и магистрати във висшите училища, посочи Илия Левков. По специалността е въведена и докторантура. Оттук нататък върви индустриализацията на този процес, въвеждаме стандарти, участваме в Европейския съюз по стандартизация, така че разпростирайки се на точно този огромен пиедестал работим по всички възможни направления този процес да се случи в България. Огромна помощ ни оказват общините и строителният бранш, подчерта председателят на Индустриалния клъстер "Електромобили" ИКЕМ.
Освен първите седем зарядни колонки в София, които са в централната градска част, изградихме още три- в периферната, похвали се Левков. По думите му в момента България е на същото ниво, на което са другите европейски държави. Нещо повече- в региона /на Балканите/ - ние сме по-добри от останалите. В това отношение обаче за пример мога да дам Естония, която преди няколко месеца закупи 530 електромобила на базата на бартер срещу въглеродни емисии от фирмата Мицубиши мотърс, информира Левков. В България ще се откроят два отделни класа електромобили- електромобили с дълъг пробег, които ще бъдат внасяни, и електромобили от малък градски клас, една голяма част от които ще бъдат конвертирани автомобили. Конвертирани електромобили, задвижвани от оловни или маломерни литиево-йонни батерии, съществуват и днес в България. С дневен пробег от 40-60 км, максимална скорост 80-100 км/ч и неголям капацитет на батериите те са евтин вариант и за малка градска кола. Те биха се разгърнали сериозно при условие, че нормативната база се развие бързо, бъдат създадени модели за индустриализация на конверсията и дадени възможности за инвестиции в нея.

 Вижте и други анализи на EconomyNews.bg по темата в активните линкове.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg